LIŽITE SLOBODNO: Prava istina o navodno kancerogenoj materiji karagenan

Karagenan je aditiv koji se dodaje u hranu iz tehnoloških razloga, kao zgušnjivac, stabilizator, sredstvo za glaziranje ili emulgator. Koristi se u velikom broju namirnica, najviše ga ima u mesu i mesnim prerađevinama, a količinski mnogo manje u sladoledu i mlečnim prerađevinama.

"Nema dokaza da karagenan ima poguban uticaj na zdravlje ljudi. Tip karagenana koji se može dodati hrani u EU je vrlo detaljno regulisan. Ne-degradirani karagenan je jedina vrsta koja je dozvoljena za ljudsku ishranu. U Srbiji se aditivi koriste i kontrolišu u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine koji je u velikom delu u skladu kako sa EU, tako i sa međunarodnim zakonodavstvom", izjavila je Ksenija Simović, istraživačica Centra za evropske politike, i dodala:

"Karagenan se nalazi u najbezbednijoj grupi aditiva, koristi se pre svega kako bi se pospešio kvalitet proizvoda (koji mi kao potrošači zahtevamo) i takva kontrolisana upotreba nema negativnih uticaja na naše zdravlje."

Mnogo se polemisalo o tome da li je karagenan kancerogen.

"Od strane Međunarodne agencije za ispitivanje kancera, najkompetentnijeg tela za ispitivanje kancerogenosti, potvrđeno je da ovaj aditiv nema kancerogena dejstva i da je njegova konzumacija dozvoljena", kaže Prof. dr Ivan Stanković, ekspert Zajedničkog ekspertskog komiteta za bezbednost hrane i predsednik Nacionalne komisije za aditive.

Najveća panika proširena je zbog naših najmlađih sugrađana. Naime, nakon pojedinih pisanja da karagenana najviše ima u sladoledu, koji najčešće jedu deca, roditelji su se našli u strahu.

(old_image)

Istina je da razloga za strah nema, jer je potvrđeno da je karagenan prošao sva potrebna ispitivanja, da nije kancerogen i da je njegova upotreba dozvoljena u svim namirnicama u kojima se koristi, pa tako i u sladoledu.

(old_image)

"Do sumnje je došlo jer su ranije studije kancerogenosti rađene sa poligenanom, koji je u stvari hemijski iscepkan karagenan, i kao takav niti se nalazi u hrani niti može da opstane u organizmu.", objašnjava dr Stanković.

Pogledajte još