Zakon o nadležnostima nije savršen

NOVI SAD, 3. novembra 2009. (Beta) - Radna verzija zakona o nadležnostima Vojvodine nije savršena, ali je u njoj sadržano preko devedeset odsto predloga Vojvodine ili 152 nove nadležnosti koje će Pokrajina preuzeti od Republike, izjavio je u utorak predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić.

Pajtić je za nacrt zakona o nadležnostima koji je u ponedeljak objavila Vlada Srbije rekao da su posebno važne prenete nadležnosti, osnivanje Razvojne banke i prenošenje osnivačkih prava na pokrajinu za Nacionalni park Fruška gora.

"Važno nam je i otvaranje predstavništva u Briselu zbog pridobijanja sredstava iz evropskih fondova, i mogućnost da nove prostorne regionalne planove ubuduće samostalno donosimo jer ćemo time praktično projektovati budući razvoj pokrajine", naveo je Pajtić u saopštenju i dodao da su pitanja glavnog grada, akademije nauke i upravljanje javnim preduzećima, u isključivoj nadležnosti pokrajine.

"Ovaj predlog o nadležnostima Vojvodine, koji se nalazi na sajtu Vlade Srbije, jeste radna verzija i on se može menjati. Stoga, apelujem na Vladu da prihvati inicijative političkih stranaka, ukoliko budu predložile neke izmene koje bi doprinele kvalitetu ovog akta, jer je to u interesu i građana Vojvodine, ali i građana cele Srbije", saopštio je Pajtić.

Pogledajte još