Traje rasprava o nastavku procesa protiv Karadžića

HAG, 3. novembra 2009. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić izjavio je u utorak pred Haškim tribunalom da ne želi da bojkotuje suđenje, ali da ne može učestvovati u procesu sve dok ne bude spreman za odbranu.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon uzvratio je Karadžiću da o spremnosti za suđenje "odlučuje sudsko veće, a ne pojedinac", podsećajući da je Karadžićeve argumente odbacilo i žalbeno veće Tribunala.

"Ja nipošto ne želim da bojkotujem ovaj proces koji je vrlo važan... i poslednja prilika da se dođe do istine... Ali, ne mogu da učestvujem u nečemu što je od početka pogrešno zbog kršenja mojih fundamentalnih prava, pre svega da budem spreman za odbranu", rekao je Karadžić koji je tokom rasprave nagovestio da bi bio spreman za suđenje i pre maja ili juna iduće godine, roka koji je ranije tražio.

"Sudsko veće, a ne bilo koji pojedinac, odlučuje kada je predmet spreman za suđenje...I sudsko i apelaciono veće ustanovilo je da ste imali dovoljno vremena da se pripremite...Mi cenimo vaše napore, ali vas istovremeno podsećamo da je u vašem najboljem interesu da učestvujete u suđenju, kako bi pravda bila zadovoljena", podvukao je sudija Kvon i ocenio da je Karadžić ponovio argumente iz žalbe na odluku o početku procesa.

U nastavku rasprave, stav o načinu na koji nastaviti proces izlaže tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf. Kao teme o kojima sudije traže mišljenje strana, sudija Kvon je naveo: "Mogućnost da se suđenje nastavi bez prisustva optuženog ili zastupnika odbrane; nametanje branioca; postavljanje 'prijatelja suda' (amicus curiae) i mogućnost prekida suđenja da bi se postavljenom braniocu dalo vreme da se pripremi".

Pogledajte još