PUT UMETNIČKOG DELA OD ATELJEA DO KOLEKCIJE 28. avgust 2015. godine u 18.00 sati

Vera Zarić poklonila je u periodu od 1999. do 2013. godine Galeriji Matice srpske 121 umetničko delo koja su nastala tokom njenog višedecenijskog stvaralaštva, od 1973. do 2013. godine. Njeni umetnički radovi deluju sa pozicije njihove umetničke vrednosti, nose određene ideje i poruke i deo su šireg koncepta shvatanja i poimanja umetnosti danas.

Međutim, kada umetnički predmet postane deo muzejske kolekcije on menja svoju prvobitnu namenu, čime se i njegova umetnička funkcija proširuje. Delo Vere Zarić sada predstavlja umetničko-istorijski predmet i deo je kulturnog nasleđa koje Galerije Matice srpske baštini. Ono sada može biti posmatrano ne samo sa aspekta svoje nesumnjive umetničke vrednosti, već i sa aspekta istorijske vrednosti.

Muzejski predmet se može posmatrati u odnosu i prožimanju sa drugih 9.000 predmeta koji se nalaze u fondu Galerije. Polje istraživanja umetničkog dela nije više zatvoreno u granicama njega samog, već obuhvata i veze sa mnogim drugim delima srpske umetnosti od XVI od XXI veka. 

Pogledajte još