Alatriste

U onom delu Evrope, poznatijem po vatrenom temperamentu iz doba “čojstva i junaštva”,  vreme lične hrabrosti, u pravom smislu te reči, barem na filmu, još nije prošlo. Španija je, pored dobrog starog Don Kihota, dobila novog junaka, doduše filmskog, kapetana Alatristea

Ne čudi što je film Agustina Diasa Janesa (Agustin Diaz Yanes) odmah nominovan za najveću špansku filmsku nagradu “Goja”. Epiteti najskuplji, najveći, uzbudljiva epska saga, glumačke zvezde... sve vuče na dobro osmišljenu reklamu, čiji je cilj da se vrati uloženi novac, sigurno zaradi dukat viška, a i nagradama se ne bi u “zube gledalo”. Pa dobro, “Alatriste” je sve to, ali i ostvarenje koje afirmiše, već pomalo zaboravljene, vrednosti, kao što su istinska ljubav, hrabrost, puno poštovanje čoveka i nacionalni ponos, bez trunke nacionalizma. Film koji oživljava drame Lope de Vege i slike Velaskeza. 

Nad španskom imperijom u 17. veku “sunce nikad ne zalazi”, a baš jedan junak Velaskezovih slika, i to onaj odrpani vojnik, iz drugog reda, kojem nezajažljive birokrate obavezno ukradu pola plate, glavni je junak ovog filma. Kao što se Don Kihot bori protiv vetrenjača i Alatriste se bori protiv Inkvizicije, sitničave aristokratije... Borimo se i borimo se do smrti ni sami ne znamo protiv koga, a i smrt je samo formalnost, neke su od replika u ovom filmu. Dosta krvi, preklanih vratova, onih koji će i pored toga što znaju da je kralj „metiljavko“, gladni i bosi i već ranjeni eleganto odbiti ponudu protivnika da časno napuste bojno polje. „Španska vojska se nikad ne predaje“... Film se završava tako što grupa španskih vojnika, predvođena Alatristeom, umesto časne predaje - bira smrt. I ko to još sme da tvrdi da samo u Srbiji postoje mitovi o Kosovu, carstvu nebeskom... U Španiji 17. veka, ako je suditi po ovom filmu, bolje je bilo izgubiti glavu nego obraz. 

I pored razvučenosti i nepostojanja centralne radnje, ovo je film koji će mnoge impresionirati do tančina precizno rekonstruisanim borbama iz 17. veka. Dobro ukomponovani kadrovi, kostimi i oružje kao iz muzeja, prizori koji liče na Velaskezove slike. Besprekorna tehnika, dobar ritam filma, duhovitost i razmišljanje srednjovekovnog čoveka koje će vas na momente i zasmejati, odlična fotografija... ono su što će sigurno ovom filmu doneti mnoga priznanja... 

Kapetana Alatristea tumači holivudska zvezda Viga Mortensena, a u filmu igraju i odlični španski glumci Eduardo Norijega, Havijer Kamara, Arijadna Hil, Elena Anaja, Huan Ečanove. Film koji, ako ste pasionirani ljubitelj filmske umetnosti, morate gledati na velikom platnu. Kapetan Alatriste je pomogao mnogima, još, samo, da vidimo da li će pomoći i beogradskim bioskopima? 

Danijela Tadić

Pogledajte još