Kuvar "Ukusi Srbije"

U prijatnom ambijentu galerije “New moment”, Klub samohranih majki Smedereva i kompanija U.S. Steel Serbia promovisali su kuvar “Ukusi Srbije”.

Prisutne je pozdravila gospođa Nadežda Perkins, supruga generalnog direktora kompanije U.S Steel Serbia, rekavši da je kompanija na ovaj način želela da promoviše članice kluba kao dobre domaćice, požrtvovane majke i talentovane dame koje zaslužuju veće poštovanje i vidljivost u lokalnoj zajednici.

U izradi kuvara učestvovalo je 14 samohranih majki. One su najbolje recepte svojih majki i baka, koje su i same oprobale u svojim kuhinjama, poklonile svima onima koji žele da osete ukuse prave srpske kuhinje. Kuvar je pisan na engleskom jeziku jer im je cilj da promovišu našu kulturu i specijalitete među strancima.

Jela koje sadrži kuvar potiču iz raznih krajeva Srbije. Punjene tikvice, kobasice u pivu, proja, slani kolači sa mesom, pihtije, pita sa pečurkama, gibanica, jagnjeća čorba, musaka bez mesa, prebranac, ćufte, sremski ćevap, mućkalica, sataraš i bećar paprikaš, samo su neki od recepata koje u njemu možete pronaći. Slavski kolač i slavsko žito, kao nezaobilazni simboli naše tradicije ostavljeni su za kraj.

Osim gastronomskog predstavljanja, kuvar sadrži i opšte informacije o Srbiji, Beogradu, Smederevu, kao i biografije onih dama koje su zaslužne za njegovo nastajanje.

Vesna Emeršić, koordinatorka Kluba samohranih majki, rekla nam je: “Cilj priče je da pokažemo da trudom i radom bilo koja marginalizovana grupa, uz pomoć i podršku neke kompanije, može da postigne mnogo više i od onoga što ona sama očekuje.

Klub samohranih majki Smedereva osnovan je 2007. godine na inicijativu supruga američkih menadžera zaposlenih u U.S Steel Sebia.

Vredne ruke ovih požrtvovanih dama pripremile su neke od specijaliteta za degustaciju. Sve ono što je preostalo od hrane dato je humanitarnoj organizaciji “Banka hrane” koja hranu prikuplja od raznih donatora a zatim je deli onima kojima je najpotrebnija.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još