Tri miliona vakcina za Srbiju

BEOGRAD, 04. novembar 2009. (FoNet) - U Srbiji je, prema poslednjim informacijama, potvrđeno 169 obolelih od virusa novog gripa H1N1, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) je po hitnom postupku pokrenuo javnu nabavku za kupovinu tri miliona vakcina protiv novog gripa.

Registracija vakcine u Srbiji mogla bi da se završi po ubrzanom postupku, jer će Agencija za lekove zbog epidemiološke situacije prihvatiti dokumentaciju Evropske agencije za lekove o registraciji vakcina. Na taj način postupak će biti ubrzan, pa će umesto 270 dana registracija trajati samo 14, piše danas "Blic".

RZZO je u utorak uputio javni poziv za učešće na tenderu farmaceutskim kućama koje imaju registrovane vakcine u Evropi. Poziv su dobili „Novartis”, „Glakso Smit Klajn” i „Sanofi Paster”, iako vakcina te farmaceutske kuće tek u decembru treba da bude registrovana u Evropi.

"Proizvođači imaju rok da do ponedeljka podnesu ponudu. Uslov je da se vakcina isporuči do kraja godine", rekla je za Blic direktorka RZZO, Svetlana Vukajlović.

"Ukoliko dozu budemo plaćali osam evra, iz budžeta države za nabavku cepiva biti izdvojeno oko 24 miliona evra. Vakcina se mora kupiti samo od jednog proizvođača.
Po tome je jasno da ćemo vakcinu kupiti od „Novartisa” koji već krajem ovog meseca može da isporuči tri miliona doza, s obzirom na jasnu poruku iz „Sanofi Pastera” da ne mogu vakcinu da obezbede pre januara i to samo milion i po doza.

Ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, rekao je da su već određene prioritetne grupe za vakcinaciju.

"To su bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva", objašnjava dr Milosavljević.

On je rekao da će svi koji ne budu hteli da se vakcinišu, morati to i da potpišu.

Posle Kraljeva i Čačka juče je proglašena epidemija novog gripa u Užicu i Požegi.

Tridesetdvogodišnja pacijentkinja iz Kruševca druga je žrtva novog gripa u Srbiji. Ona je u utorak umrla na putu iz Kruševca ka Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije.
Majka dvoje dece umrla je na putu iz Kruševca ka Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, usled teške upale oba plućna krila.

Pogledajte još