TUŽNA SUDBINA VELIKOG GLUMCA: Svi ga pamtimo kao Krstu Mišića iz “OTPISANIH”

Juče se navršilo sedam godina od kad je preminuo Vasa Pantelić. Ni u jednom mediju u Srbiji nije spomenuta godišnjica njegove smrti, uprkos tome što se radi o umetniku koji je više od 20 godina bio prvak Drame Narodnog pozorišta i bio jedan od najcenjenijih dramskih umetnika.

Vasilije-vasa Pantelić rođen je 1922. u Rumi,a li je detinjstvo i mladost proveo u Kragujevcu, gde je često odlazio u Knjaževsko-srpski teatar “Joakim Vujić”. Posle završetka Drugog svetskog rata upisao se na Parvi fakultet u Beogradu. Tokom studiranja počeo je honorarno da sarađuje s Radio Beogradom, gde su njegov snažan bas i pravilna dikcija došli do izražaja. Uporedo sa studiranjem pohađao je časove u Dramskom studiju Narodnog pozorišta.

Na filmu je debitovao 1950. u ostvarenju Radivoja Lole Đukića “Jezero”. Iako je po kritičarima životnu ulogu dao kao predsednik suda u TV drami “Nirnberški epilog”, svi smo ga upamtili u ulozi šefa Specijalne policije Krste Mišića u seriji “Otpisani”. Toliko je dobro odradio poveren mu zadatak da je doživljavao razne neoprijatnosti na ulici.

- Najteže mi je bilo s decom. Iako su znali da sam samo radio svoj posao, ni odrasli me nisu voleli, dok sam za decu bio krvnik koji je davao mira Prletu i Tihom. Jedna devojčica mi je prišla na ulici i rekla da treba da me je stid što diram dobre momke. Njeni roditelji su mi se izvinavali posle - ispričao mi je Vasa Pantelić godinu i po pre smrti u svom poslednjem intervjuu.

Poslednje godine života proveo je zaboravljen od svih. Sretao sam ga na Bulevaru kralja Aleksandra kako, uvek besprekorno elegantan, obučen u trodelno odelo, šeta blizu izloga u želji da izbegne sudare s nepoažljivim pešacima.

Setimo se čika Vase i njegovih velikih uloga.

B. Jakić

Pogledajte još