Kraljica obišla Olimpijski park

LONDON, 3. novembra 2009. (Beta-AP) - Britanska kraljica Elizabeta druga posetila je Olimpijski park u Londonu da bi pogledala kako napreduju pripreme za Olimpijske igre 2012. godine, a čak je i pregledala završnu liniju trke na 100 metara.

Ovo je drugi put da kraljica obilazi gradilište od 2005. godine, kada je London dobio organizaciju Igara.

Elizabeta je pogledala glavni Olimpijski stadion sa platforme na vrhu tribina i onda je prošetala duž deonice trke na 100 metara. U njenoj pratnji je bio čelnik organizacionog odbora Sebastijan Kou, dvostruki olimpijski pobednik na 1.500 metara.

"Bila je vrlo zadovoljna što je stajala na ciljnoj ravnini. Pitala me na kom delu staze stoji i ja sam joj rekao: Deli vas oko 20 koraka od osvajanja finalne trke na 100 metara, madam", rekao je Kou.

Građevinska ekipa zaustavila je radove tokom kraljevske posete, što znači da kraljica nije morala da nosi zaštitnu kacigu ili posebnu obuću.

Da bi se obezbedilo stabilno tle za kraljicu, postavljena je privremena betonska površina na mestu gde će se nalaziti staza za trkanje.

Kraljica je pogledala gde će nalaziti kraljevska loža na stadionu kapaciteta 80.000 mesta. Ona je posadila i prvu od 4.000 sadnica koje će biti posađene u Olimpijskom parku.

Glavno borilište, Olimpijski park, proteže se na dva i po kvadratna kilometra i na njemu se nalaze velodrom, vodeni centar, košarkaška arena i glavni medijski centar i nalazi se pored sela sportista.

Poseta je usledila tokom debate da li da se mesto nazove Elizabetin park, po kraljici. Britanska olimpijska asocijacija želi da zadrži reč "olimpijski" u nazivu.

Pogledajte još