PRVI SRBIN SA OSKAROM: Bio je blizak prijatelj Marlona Branda i Majkla Daglasa

Kada je 1951. dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu za film “Tramvaj zvani želja” Mladen Sekulović, poznatiji kao Karl Malden, postao je prvi Srbin koji je dobio najveće kinematografsko priznanje.

- Kad je voditelj programa Deni Kej pročitao moje ime, skočio sam kao oparen i mehanički krenuo ka bini. Usput sam upitao Hemfrija Bogarta, koji je u društvu Lorin Bekol sedeo pored mene na ceremoniji, može li mi pričuvati kaput dok odem po nagradu. Pogledao me je kao ludaka i rekao mi: “samo ti idi tamo. Ništa ne brini”. Ne sećam se šta sam pričao prilikom uručenja nagrade. Sve je bilo kao san - otkrio je Karl u svojoj autobiografiji “When Do I Start”, koju je zabeležila njegova ćerka Karla.

Rođen u Čikagu 1912, tri nedelje pre nego što je Titanik udario u ledeni breg, glumačku karijeru započeo je u Njujorku sredinom tridesetih, prvo na radiju, a zatiim i u pozorištu, gde ga je zapazio Elija Kazan, u to doba najcenjeniji pozorišni reditelj. Iz saradnje sa Kazanom rodilo se prijateljstvo zahvaljujući kojem su nastala neka od najvažnijih dela sedme umetnosti, pre svega “Na dokovima Njujorka” i “Tramvaj zvani želja”.

Bez obzira što je Marlon Brando važio za nezgodnog, nepristupačnog i kapricioznog čoveka sklonog nasilju, Malden je izgradio s njim odnos poštovanja i poverenja. Zbog toga je Brando nekoliko puta istakao kako je Malden najbolji čovek među glumcima i najbolji glumac kojeg je upoznao.

Početkom sedamdesetih zaigrao je prvoj velikoj kriminalističkoj seriji. 2Ulice San Franciska” izazvale su revoluciju u televizijskom programu učinivši da Karl Malden (Majk Stoun) i tada mladi Majkl Daglas (Stiv Keler) postanu najpopularniji glumački par na svetu. Serija je sedam godina, za sve vreme koliko se emitovala, bila najgledanija u Americi i Evropi.

Prvi Srbin sa Oskarom preminuo je 1. jula 2009. u svom domu u Los Anđelesu.Uvek je sponosom isticao svoje poreklo, pomagao je Crkvenu opštinu u Los Anđelesu i aktivno učestvovao na skupovima naših iseljenika.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.