HRONIKA JEDNE PROPASTI: Sećate li se Tonija Montane

Iako je u javnosti poznatiji po dugačkom jeziku i političkom angažmanu nego po komponovanju kvalitetnih pesama, Toni Montano je svakako jedan od najživopisnijih proizvoda beogradske muzičke scene 80-ih. Rođen u prestonici 1962. veoma rano je shvatio da su stripovi i muzika zanimljiviji od formalnog obrazovanja. Napustio je školu i posvetio se gluvarenju po gradu i muzici.

Njegova posvećenost nije bila potpuna, s obzirom da, kako tvrde njegovi savremenici, nikada nije naučio dobro da svira gitaru. To što je slabo stajao s akordima nije mu smetalo da osnuje grupu. Bio je to postpank sastav “Radost Evrope”, koji će, ako ni po čemu drugom, ostati upamćen kao predgrupa na prvom velikom beogradskom koncertu Katarine Druge u Studentskom kulturnom centru (SKC) 1984.

Grupa se raspada 1985. kad Velibor, koji je u gradu bio poznat kao Bora Grbavi, započinje solo karijeru. Oduševljen Skorsezovim super filmom “Scarface” naziva sebe Toni Montano. Postpank iz “Radosti Evrope” menja u rokabili žanr. Uz pomoć nekolicine kvalitetnih muzičara, uključujući i Boruta Činča iz Buldožera, postiže solidan uspeh albumom “Toni Montano” 1986. Pesme “Perač prozora” i “Svi se sada njišu” bile su veoma popularne među srednjoškolcima tog doba.

Zbog pogrbljenog držanja i mucanja, Boru je gradska ekipa više doživljavala kao osobu za zezanje i podsmeh nego ozbiljnog muzičara. Devedesetih započinje njegov sunovrat. Početkom ratne krize, Bora postaje nacionalista vašarskog tipa koji na javnim nastupima više pažnje posvećuje navijačko-nacionalističkim refrenima nego pravoj svirci. Bio je član SPS-a, da bi se uoči bombardovanja približio JUL-u, zbog čega će ostati upamćen kao jedan od redovnih izvođača na plaćenim “patriotskim” koncertima na mostovima za vreme NATO bombardovanja.

Poslednjih godina se retko viđa u “Cvetiću”, kultnom beogradskom kafiću prekoputa Treće beogradske gimnazije, gde je nekada bio redovan. Nekoliko pesama je napisao i prodao pevačima narodne muzike, tvrde dobri poznavaoci zbivanja na beogradskoj muzičkoj sceni. Na koncertu Tap 011 održanom pre nekoliko godina u Centru “Sava” izveo je nekoliko pesama, a 2012. imao je kraći nastup na Beer Festu.

Setimo se nekih njegovih pesama iz vremena kad je, verovali ili ne, Bora Grbavi bio jedan od najboljih frajera u gradu.

Pogledajte još