U Okružnom sudu u Beogradu novi uređaji za bezbednost

BEOGRAD, 04. novembar 2009. (FoNet (old_image))) - Američka ambasada u Beogradu donirala je Okružnom sudu u Beogradu uređaj za kontradiverzionu zaštitu i ručni detektor, vredne 50.000 dolara, čime će, kako je danas ocenio predsednik tog suda Siniša Važić, zgrada Palate pravde dostići zadovoljavajući stepen bezbednosti.

Reč je o stacionarnom rentgenskom uređaju, skeneru, za pregled prtljaga, paketa i pisama i ručnom prenosnom detektoru za otkrivanje specifičnih tragova, izjavio je Važić, posle potpisivanja Sporazuma o donaciji i predaje opreme.

Rentgenskom kontrolom, ispitivanje sadržaja predmeta obavlja se brzo, pouzdano i bezbedno i onemogućava skrivanje opasnih sredstava i materija na mestima gde ih je teško vizuelno zapaziti, objasnio je Važić.

Ukazujući na značaj nove opreme, predsednik Okružnog suda je predočio da su u Palati pravde smeštena tri suda i tri tužilaštva i da tu radi 2.000 zaposlenih i dnevno prolazi 5.000 ljudi.

Ručnim detektorom se otkrivaju tragovi (molekuli) eksplozivnih materija, hemijskih agenasa i narkotika, a njime se uzimaju uzorci iz vazduha ili sa predmeta, vrši se hemijska analiza i prepoznaju uzorci, a rezultati se očitavaju na displeju.

Srbija je u procesu reforme pravosuđa, koja bi trebalo da pomogne suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i poboljšanju efikasnosti pravosudnog sistema u celini, a sudovi su ti koji dele pravdu, zbog toga je važno stvoriti uslove za njihovu bezbednost i efikasnost, rekao je Ričardson.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je istakla da su posle slučaja ubistva sudije u zgradi suda, preduzete mere, kao što je kadrovsko popunjavanje sudske straže, njihova obuka, koju pre toga nisu imali, video nadzor, postavljanje skenera i metal detektora.

Ona je navela da je Ministarstvo pravde poslalo dopise svim sudovima da kada se održavaju suđenja povišenog rizika, zahtevaju pomoć lokalne policije.

Tamo gde su postojale pretnje za sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija, njima je dodeljeno policijsko obezbeđenje, dodala je Malović i izrazila zahvalnost predstavnicima Ambasade SAD što pomažu srpskim državnim instuticijama da obezbede ustanove pravosuđa.

Pogledajte još