SAD i EU zajedno protiv ključnih izazova današnjice

VAŠINGTON, 4. novembra 2009. (Beta) - Predstavnici EU i SAD dogovorili su se na samitu u Vašingtonu da udruže napore u prevazilaženju posledica ekonomske krize, borbi protiv gladi i klimatskih promena i postigli saglasnost o nizu međunarodnih pitanja.

Na prvom samitu od izbora Baraka Obame na mesto predsednika i stupanja nove američke administracije, predstavnici EU i SAD složili su se da zajedno rade na smanjenju emisije gasova za 50 odsto do 2050. godine i promovisanju sporazuma o zaštiti klime koji će biti dogovoren u Kopenhagenu u decembru.

EU i SAD su se u usvojenoj Deklaraciji sa samita obavezale da će se boriti protiv protekcionizma u ekonomiji, kao i da će poštovati zaključke sa sastanaka Grupe 20 u Pitsburgu, Londonu i Vašingtonu u kojima se države pozivaju na uzdržanost pri uvođenju novih ograničenja u trgovini.

EU i SAD obavezale su se da će zajedno raditi na pripremi procene Milenijumskih razvojnih ciljeva u 2010. godini. Postignut je dogovor o formiranju radne grupe koja će biti zadužena za praćenje infektivnih bolesti i zdravstvenu zaštitu. Države EU i SAD izrazile su odlučnost da zajedno rade na pitanjima kao što su Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, Ugovor o zabrani nuklearnog testiranja i Deklaracija o razoružanju i neširenju oružja.

Pogledajte još