KAKO JE NASTALA ŽVAKA: Jeste li se ikada zapitali zašto ih žvaćemo

Evidentirano je da su stanovnici severne Evrope žvakali koru breze pre devet hiljada godina. Zvakali su je zbog užitka, ali i zbog lekovitih svojstava. Pomagala im je prilikom zubobolje.

Drevne Maje zvakale su supstancu koju su zvale chicle, a žvakanjem su se borile protiv gladi ili žeđi. Asteci su koristili istu ovu supstancu, ali su samo deca i žene smele da je žvaću u javnosti. Muškarcima je bila zabranjena, osim kada su sami i niko ne može da ih vidi.

U Severnoj Americi, Indijanci su žvakali smolu sa stabla omorike, a kasnije su i Evropljani usvojili ovu praksu.

Kasnih 1840-ih godina, Džon Kurtis je napravio prvi komercijalni oblik žvakaće gume od smole drveta omorike. Prokuvao je i slagao u resama kako se ne bi lepile jedna za drugu. Do 1850. godine stvorio je pravu malu fabriku za proizvodnju žvaka, ali se to nije održalo jer nije bila prijatnog ukusa i brzo je postajala krta.

Tokom starih vremena, retko ko je žvakao žvaku iz zabave. Pretežno je korišćena kako bi se zavarao organizam tokom gladovanja.

Kasnije je žvakanje evoluiralo u žvakanje duvana, a žvaka kakvu danas poznajemo, za osvežavanje daha, pravljenje balona i igranje, nastala je 1928. godine i zvala se Dubble Bubble.

Zbog čega vi žvaćete žvaku?

Izvor: Nadlanu

Pogledajte još