Nova fabrika železničkih pragova

BEOGRAD, 04. novembar 2009. (FoNet) - Fabrika MIN DIV je u potpunosti ispunila i daleko premašila investicioni program otvaranjem novog pogona koji obavlja potpuno drugačiju delatnost, rekla je danas ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović na otvaranju fabrike za proizvodnju betonskih železničkih pragova u Svrljigu u okviru MIN DIV.

"Ova fabrika i još jedna, čija se izgradnja planira, za koju je već otkupljeno zamljište, pružaju sve što je neophodno našoj železnici, a što će poboljšati železničku infrastrukturu Srbije", rekla je Kalanović.

Nova fabrika za proizvodnju betonskih železničkih pragova je deo Fabrike vijaka i delova za šinska vozila MIN DIV, jedinog proizvođača u Srbiji tog proizvodnog programa za infrastrukturu železnice, navodi se u saopštenju Ministarstva za NIP.

Kapacitet novootvorene fabrike je više od 500.000 betonskih železničkih pragova godišnje.

U saopštenju se ističe da je MIN DIV korisnik podsticaja Vlade Srbije, koji uključuju kredit Fonda za razvoj i aktivne mera zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, kojima je u fabrici zaposleno 16 pripravnika.

Fabrika MIN DIV je uspešno privatizovana 2007. godine i nije prestajala da radi.

Stari program proizvodnje vijaka i delova za šinska vozila je nastavljen, a proizvodi se za domaće tržište i izvozi u zemlje regiona, kao i u Belgiju, Nemačku, Grčku, Francusku, Austriju, dodaje se u saopšptenju.

Pogledajte još