BILA JE NAJLEPŠA ŽENA TELEVIZIJE BEOGRAD, a preminula je zaboravljena od svih

Zahvaljujući aristokratskom držanju, lepom licu i pravilnoj dikciji, spikerka Dušanka Kalanj postala je simbol Televizije Beograd ubrzo pošto se prvi put pojavila na malim ekranima u jesen 1958. Rođena je u Šibeniku 10. oktobra 1934. u porodici skromnog porekla i ispravnog sistema vrednosti. Njeni roditelji, poreklom iz Kistanje u Dalmatinskoj zagori, usadili su joj ljubav prema umetnosti i obrazovanju. Posle završetka gimnazije upisala je Filološki fakultet u Beogradu, smer engleski jezik i književnost. U mnoštvu udvarača koji su joj svakodnevno prilazili na ulici pokušavaju na razne šarmantne načine da se izbore za njenu naklonost našao se i reditelj Radivoje Lola Đukić, jedan od pokretača Televizije Beograd. Pozbao je mladu i atraktivnu Dušanku da dođe na audiciju za voditelje. Dugo je razmišljala o toj ponudi. Bila je apsolvent i samo nekoliko ispita je delilo od diplome. Kad je odlučila da ode na audiciju nije slutila da će joj ona promeniti život za 180 stepeni.

- Nisam imala nikakva očekivanja. Televizija je bila novotarija u kojoj su uživali retki srećnici koji su imali televizor. Svi ostali su slušali radio. I kad sam prošla audiciju nisam bila svesna da ću toj kući, u Televiziji Beograd, provesti ceo radni vek i dočekati penziju. Očekivala sam da budem profesorka engleskog - otkrila mi je Dušanka u svom stanu na Lionu dve godine pre nego što nas je napustila.

Mnogi su se nadmetali za njenu naklonost. Političari posebno. O tome, kao svaka delikatna i vaspitana žena, nije želela da govori.

- Nisam ih doživljavala kao udvarače. Bili su pažljivi i ponekad smo se družili na nekim gradskim dešavanjima. Svoje simpatije iskazivali su slanjem buketa cveća u televiziju ili kućnu adresu. Tada se veoma vodilo računa gde i skim izlazite.

Mada je imala na desetinu udvarača, nikada se nije udavala i nije imala dece. Kad je otišla u penziju volela je da se druži s mlađim svetom, pretežno zaposlenim na Radio televiziji Srbije.

Preminula je u martu 2010. Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje nagradu novinarkama i spikerkama “Press vitez - Dušanka Kalanj”.

Izvor: Nadlanu/B. Jakić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.