BILA JE NAJLEPŠA ŽENA TELEVIZIJE BEOGRAD, a preminula je zaboravljena od svih

Zahvaljujući aristokratskom držanju, lepom licu i pravilnoj dikciji, spikerka Dušanka Kalanj postala je simbol Televizije Beograd ubrzo pošto se prvi put pojavila na malim ekranima u jesen 1958. Rođena je u Šibeniku 10. oktobra 1934. u porodici skromnog porekla i ispravnog sistema vrednosti. Njeni roditelji, poreklom iz Kistanje u Dalmatinskoj zagori, usadili su joj ljubav prema umetnosti i obrazovanju. Posle završetka gimnazije upisala je Filološki fakultet u Beogradu, smer engleski jezik i književnost. U mnoštvu udvarača koji su joj svakodnevno prilazili na ulici pokušavaju na razne šarmantne načine da se izbore za njenu naklonost našao se i reditelj Radivoje Lola Đukić, jedan od pokretača Televizije Beograd. Pozbao je mladu i atraktivnu Dušanku da dođe na audiciju za voditelje. Dugo je razmišljala o toj ponudi. Bila je apsolvent i samo nekoliko ispita je delilo od diplome. Kad je odlučila da ode na audiciju nije slutila da će joj ona promeniti život za 180 stepeni.

Nisam imala nikakva očekivanja. Televizija je bila novotarija u kojoj su uživali retki srećnici koji su imali televizor. Svi ostali su slušali radio. I kad sam prošla audiciju nisam bila svesna da ću toj kući, u Televiziji Beograd, provesti ceo radni vek i dočekati penziju. Očekivala sam da budem profesorka engleskog – otkrila mi je Dušanka u svom stanu na Lionu dve godine pre nego što nas je napustila.

Mnogi su se nadmetali za njenu naklonost. Političari posebno. O tome, kao svaka delikatna i vaspitana žena, nije želela da govori.

Nisam ih doživljavala kao udvarače. Bili su pažljivi i ponekad smo se družili na nekim gradskim dešavanjima. Svoje simpatije iskazivali su slanjem buketa cveća u televiziju ili kućnu adresu. Tada se veoma vodilo računa gde i skim izlazite.

Mada je imala na desetinu udvarača, nikada se nije udavala i nije imala dece. Kad je otišla u penziju volela je da se druži s mlađim svetom, pretežno zaposlenim na Radio televiziji Srbije.

Preminula je u martu 2010. Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje nagradu novinarkama i spikerkama “Press vitez – Dušanka Kalanj”.

Izvor: Nadlanu/B. Jakić