DANAS JE PIMEN VELIKI: Evo na šta treba da ČEKATE

Rodom Misirac i veliki podvižnik Misirski. Kao dečak posećivao znamenite duhovnike, i od njih sabirao opitno znanje kao pčela med sa cveća. Jednom umoli Pimen starca Pavla da ga odvede sv. Pajsiju. Videvši ga Pajsije reče Pavlu: "ovo će dete spasti mnoge, s njim je ruka Božja". Vremenom Pimen se zamonaši, i privuče k monaštvu još dvojicu braće svoje. Jednom dođe majka da vidi sinove svoje, no Pimen je ne pusti unutra nego je kroz vrata upita: "da li više želiš da nas vidiš ovde ili onamo u večnosti?" Majka se udalji s radošću govoreći: "kad ću vas sigurno videti tamo, to ne želim da vas ovde vidim" U manastiru ove trojice braće, kojim je upravljao najstariji brat, avva Anubije, ovakav je bio tipik: noću su 4 časa provodili u rukodelju, 4 časa u spavanju i 4 časa u psalmopojanju. Danju su od jutra do podne provodili naizmenično u radu i molitvi: od podne do večernje u čitanju, a poslepodne gotovili su sebi večeru, jedini obrok u 24 sata, i to obično od nekih zelja. O njihovom životu sam Pimen govori: "mi smo jeli to što nam se predlagalo; niko nikad nije rekao: daj meni nešto drugo; ili: ja to neću: Na taj način mi smo proveli sav život u bezmolviju i miru". Podvizavao se u V veku, i upokojio se mirno u dubokoj starosti.

Beseda na današnji dan kaže:

Bog je naš, braćo, Bog istine. I na suncu ima pegatamnih, a na Bogu našem nema ni pege ni neistine. Svaka reč, rečena Bogom kroz proroke, obistinila se.

Hteo je Bog, dakle, dati važnosti svakoj reči proročkoj, i hteo je naučiti ljude strpljenju, da strpljivo čekaju onaj dan, onaj čudesni dan, kada će pojava Gospoda na zemlji u telu jasno viknuti u svake uši: Evo me! Onaj ko je poznao Gospoda Isusa kao Boga u telu, taj je poznao u Njemu istovremeno Onoga, koji je govorio kroz proroke. 

Pogledajte još