PETOGODIŠNJICA SMRTI VELIKOG GLUMCA: Zbog čega je Rade Marković plakao pod stare dane

Koliko je vreme nemilosrdno prema ljudima može se možda najbolje uočiti na primeru Radomira-Radeta Markovića, velikog jugoslovenskog i srpskog glumca. Prošlo je samo pet godina od njegovog odlaska, a stiče se utisak kao da nije s nama čitavu večnost.

Izuzimajući sporadične napore pojedinaca i organizacija da otrgnu od zaborava značajne ličnosti s naše kulturne scene - ovde moramo spomenuti Kulturni centar “Paroprod” koji sistemski podseća na velikane iz oblasti dramske umetnosti i književnosti - malo ko se brine o negovanju kulture sećanja na ljude koji su nas oplemenili, učinili boljim i primakli nas civilizacijskim standardima modernih društava.

Poslednje dane i nedelje života Rade Marković je proveo u dugim šetnjama zagorskim šumama u kojima učio tekst za predstavu koju je trebalo da igra na jesen, kad počne nova pozorišna sezona u Narodnom pozorištu. Bio je ljut na sebe što mu teško ide učenje i nije nalazio opravdanja, uprkos tome što je imao 88 godina. Nije dočekao novu premijeru i poslednji poklon publici koja je uživala više od šest decenija u njegovoj igri.

Rade je imao dvoje dece, sina Gorana, našeg poznatog reditelja, i ćerku Lenku. I upravo je Lenka bila razlog što je pod stare dane plakao. Naime, kad je saznao da je njegova druga supruga Lidija u drugom stanju, nije mogao da savlada emocije. Briznuo je u plač sreće koji je trajao, po svedočenju njegove supruge, desetak minuta.

Rade je u 70. godini postao otac maloj Lenki, koja je izrasla u pravu lepoticu.

B.J.

Pogledajte još