MOKA CAR: Šta je košarkaška legenda poručila Hrvatima

U kolumni za hrvatski portal Index.hr čuveni košarkaš i nekadašnji selektor reprezentacije, Zoran Moka Slavnić, pišući o hrvatskoj reprezentaciji osvrnuo se i na Srbiju i objasnio u čemu je glavni recept za uspeh naše reprezentacije i osvojeno srebro na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu.

- Imate odlične momke, fine i mirne, no nemate ‘kurvinog sina’, a takav nosi medalje. Mnogi su lani uoči Svetskog prvenstva u Španiji govorili kako je Hrvatska kvalitetnija od Srbije, kako ima bolje igrače, jače pojedince. I nisu bili daleko od istine. No, što se na kraju dogodilo? Hrvatska se blamirala protiv Filipina i Senegala, a Srbija je gazila sve do finala. Zbog čega? E pa zato jer vi imate Ukića i brojne ”Ukiće”, koji su mirni, fini i dobri igrači, odlični momci, ali nisu ‘kurvini sinovi’, u onom pozitivnom smislu – piše u svojoj kolumni popularni ‘Moka’, i nastavlja:

- Nedostaje vam taj bezobrazluk, ta drskost, taj mentalitet, a bez njega nema ni trofeja. Znate ko je bio ‘kurvin sin’? Dražen Petrović. A takav je nama Teodosić, koji je svoj karakter posle preneo i na ostale saigrače. A na klupi nam sedi Sale Đorđević, još veći ‘kurvin sin’ i rođeni vođa.

Slavni košarkaš osvrnuo se i na uvođenje mlađih igrača u selekciju, kao što je on to učinio 2007. godine na Evropskom prvenstvu:

- Pustite talentirane klince da igraju, istrpite ih, isplati će vam se. Pa kada će igrač postati igrač nego kada ga baciš u vatru kao klinca? Na Eurobasketu 2007., dakle pre osam godina, u ekipu sam ubacio tri tinejdžera – Teodosića, Ercega, Markovića – i dao im punu slobodu. Tada smo doživeli debakl, a ja sam platio glavom. Međutim, nije me briga kada vidim da su sva trojica i danas u reprezentaciji i da su nosioci. Tako se to radi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.