OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Kako kućni ljubimci doprinose vašem zdravlju

Jednostavni poslovi poput hranjenja i brige o njihovom zdravlju i bezbednosti je mala cena koju plaćamo za sve dobre stvari koje oni čine za nas.

Ovo su dokazi koji će vas uveriti koliko zdravlja i sreće vaši četvoronogi prijatelji mogu da unesu u vaš život.

1. Oni su stvorenja koja vas smiruju. Studije pokazuju da kućni ljubimci snižavaju krvni pritisak i stres. Istraživači smatraju da je razlog tome to što od njih ne očekujemo nikakvu kritiku i nemamo strah da će nas zbog nečeg osuđivati.

2. Sposobni su da detektuju bolesti. Zbog svog istančanog njuha, dobro istrenirani psi mogu da osete nizak nivo šećera kod dijabetičara samo na osnovu njihovog daha. Takođe, do sada su psi uspevali da detektuju rak pluća, prostate i dojke.

3. Sprečavaju kijavicu. Rano izlaganje kućnim ljubimcima dovodi do većeg otpora na alergije i kijanje. Deca koja pored sebe imaju ljubimca od rođenja, izgrađuju veću toleranciju i tako sprečavaju respiratorne probleme poput alergije i astme u budućnosti.

4. Poboljšavaju vašu kontrolu. Mače ili kuca koja vas čeka kod kuće da je nahranite, neke ljude inspiriše da dva puta razmisle hoće li se ponašati loše i neodgovorno. Pored toga, ove životinje u čoveku stvaraju osećaj za svrhu.

5. Kućni ljubimci vam pomažu da budete u boljoj formi. Ukoliko ih često šetate, izlažete se svežem vazduhu i suncu, a samim tim i vitaminu D. Kada se više krećete, smanjujete verovatnoću od srčanih bolesti, dijabetesa i osteoporoze.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.