Marokansko veče

Marokanska kuhinja je jedna od najrafiniranijih u severnoj Africi. Biti gost u marokanskoj kući izuzetan je doživljaj. Kako zbog ambijenta tako i zbog gostoljubisti domaćina. Upravo  takva jedna večera upriličena je u restoranu "Focaccia", koju je organizovao hotel "Hajat", a kao pravi domaćin, iako daleko do svoje kuće, pokazao se Marokanski ambasador

Pre večere u foajeu restorana upriličen je koktel dobrodošlice, a gosti su imali prilike da vide unikatne srebrne posude, lampe, svećnjake, ćupove, tradicionalne čašice za čaj, koje su specijalno za ovu priliku doneti iz Marokanske ambasade. Ambijent restorana zračio je toplinom. Svuda su gorele sveće, na zidovima su visile slike koje prikazuju ovu čudesnu zemlju, stolovi su bili prekriveni belim stolnjacima koji su padali do poda, a na njima su bile posute latice crvenih ruža. U pozadini se čula njihova internacionalna muzika.

Obroci su za njihovo podneblje pravi društveni doživljaj, a najčešće se jede za okruglim stolovima. Večera je počela predjelom koje nam je doneto u vrlo zanimljivom obliku - na nekoliko spratova. To je bila ljutkasta pitica punjena sitnim rezancima i morskim plodovima, s kolutom limuna, pečurkama i škampima. Posle predjela  dobili smo supu začinjenu korijanderom i limunom, koja je bila takođe ljuta.

Važno je napomenuti da se u domaćim ambijentima svi poslužuju iz iste činije, jer nije običaj da svako ima svoj tanjir. To, na svu sreću, nije bio slučaj ovog puta, pa smo tako, kao glavno jelo u svom tanjiru, imali prilike da probamo komadiće teletine sa šljivama i komadićima badema, što je u ovoj neobičnoj kombinaciji delovalo veoma ukusno.

Originalnost kuhinje arapskog sveta ogleda se, pre svega, u misterioznoj veštini sjedinjavanja začina različitih ukusa i mirisa. Jedan od začina koji je poznat i u našoj kuhinji je nana. Međutim, Arapi pri spremanju svojih jela koriste i esencije limuna, pomorandže, filfil - izuzetno ljutu papričicu u prahu, kurkurma - začin narandžaste boje čiji je ukus sličan đumbiru, kumin koji se dodaje u supe, čak i jestivog cveća kao što su latice ruže, pomorandžin cvet i geranijum.

Posle obavezne duže pauze dolazi dezert. Mandarina, bademi, punjene urme i suva pita od badema. A, kao šlag na torti, pojavila se i trbušna igračica, koja je svojim pokretima i plesom zadivila sve prisutne.

Večeri su prisustvovali ambasadori Amerike, Portugalije, Francuske, Brazila... Svaka večera, pa i ova naša, završila se čajem od mente ili preslatkim čajem od badema, koji, kako kažu, pomaže pri varenju.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još