Nedelja brazilske kuhinje

Sportsko-rekreativni klub „Capoeira Belgrade“ na čelu sa CM "Pulmao" iz Brazila, koji je glavni koordinator projekta, organizovao je Nedelju brazilske kulture u Beogradu. Manifestacija traje do nedelje, 8. novembra, kada će biti svečano zatvaranje u sportskom centru “Vizura” u Zemunu.

Cilj organizatora je da kulturu i običaje naroda najveće zemlje Latinske Amerike na najverodostojniji način predstavi Beograđanima.
Ovom prilikom je naš grad posetilo 40 Brazilaca od kojih su mnogi prvi put u Evropi. Vesela priroda, spontanost i egzotični ples praćen stalnom pesmom su ono što karakteriše ljude sa ovog sunčanog podneblja. Ukoliko se nađete u njihovom društvu verovatno ćete poželeti da se oprobate u nekom od plesova ove daleke zemlje.

U toku nedelje, do 18 časova u “Lava baru” imaćete prilike da probate specijalitete brazilske kuhinje. O njihovoj autentičnosti svedoči činjenica da je kuvarica Marcia de Fatima Diaz upravo zbog toga došla direktno iz Rija. Rekla nam je da osnovu jednog brazilskog tanjira čine crni pasulj, pirinač, teletina, jaja i pomfrit koji se pripremaju u raznim kombinacijama. Preporučuje najpoznatije nacionalno jelo feljoadu koje se priprema od crnog pasulja i dosta pirinča.

Zanimljivo je da začini koje koriste nisu mleveni, već rendani na licu mesta.

Deserti koje pripremaju uglavnom sadrže čokoladu i mleko, a najomiljeniji je i najjednostavniji - puding.

Marcia nam je otkrila da je glavni sastojak njenih specijaliteta ljubav sa kojom ona priprema hranu.Veliki su ljubitelji piva tako da je ovaj hranljivi napitak nezaobilazan uz svaki obrok.

Posle gastronomskog užitka zabava se premešta u sportske centre “11. april” u Novom Beogradu i “Vizura” u Zemunu gde 40 renomiranih majstora i profesora iz Brazila demonstrira kapueru i tradiconalne afro-brazilske plesove.

Beograđanima se ova ideja dopala, a pitali smo goste kakve utiske će poneti iz Beograda. Svima se dopada grad i toplina sa kojom su ih naši sugrađani dočekali. Neki će ipak imati poseban razlog da pamte naš grad jer su u njemu prvi put doživeli snežne pahulje.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još