Potvrđena treća žrtva novog gripa u Srbiji

BEOGRAD, 4. novembra 2009. (Beta) - Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je večeras da je jedna 58-godišnja penzionerka iz Ćuprije preminula u Opštoj bolnici u tom gradu od posledica novog gripa.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje novog gripa je agenciji Beta rekao da se žena iz Ćurpije, koja je bila srčani bolesnik, razbolela 29. oktobra i da je imala visoku temperaturu.

Nju je najpre lečila dežurna lekarska služba, ali, kada joj se stanje pogoršalo, prebačena je na grudno odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji gde je preminula jutros oko četiri sata.

Nadležni epidemiolog je uzeo bris od bolesnice pre smrti, pomoću kojeg je utvrđeno prisustvo virusa novog gripa na Institutu za imunologiju i virusologiju u Torlaku.

To je treća žrtva novog gripa u Srbiji. Ranije su preminule dve žene iz okoline Kruševca, odnosno Kraljeva.

Kon je agenciji Beta rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna i da postoji opasnost da se epidemija proširi i na druge krajeve.

"Važno je da se već sada zna da više ne treba čekati potvrdu teškog slučaja, već odmah početi lečenje ako neko ima oboljenje slično gripu, sa znacima teške respiratorne bolesti", rekao je Kon.

On je rekao da je potvrđeno da lekovi koji su podeljeni zdravstvenim ustanova, pomažu i da ih je potrebno koristiti.

Pogledajte još