TUŽAN KRAJ KULTNOG BENDA: Kako je nastao i nestao Du Du A

Novotalasnu beogradsku atrakciju, sastav Du Du A osnovali su 1981. Dejan Kostić i Vuk Vujačić, a ubrzo im se pridružio Zoran Zagorčić.

Iako su nastali u vreme rađanja novog talasa, žanrovski i stilski su se razlikovali od grupa koje pripadaju ovom pokretu (Električni orgazam, Idoli, Šarlo akrobata). Zahvaljujući specifičnoj mešavini regea, sintipopa i diska brzo su stekli veliki broj fanova. Njihovi koncerti u Studetskom kulturnom centru (SKC) bili su, prema tvrdnjama svedoka, nezaboravna iskustva. Sa prvim albumom “Primitivni ples” postigli su ogroman uspeh, a singlovi “Ja ne bi, ne bi, ne bi” i “Afrikanac u Beogradu” bili su visopko plasirani na domaćim top-listama u rok magazinima i na Diskomeru Studija B.

Odlaskom Dejana Kostića u Egipat grupa zamrzava rad na nekoliko godina. Njegovim povratkom u Beograd 1987. Du Du A se formalno ponovo okuplja, ali se posle jednogodišnjih proba raspada zbog idejnih nesuglasica. Sredinom devedesetih Dejan poslednji put pokušava da udahne život u grupu. S nekolicinom prijatelja, poznatih muzičara poput Dejana Sanisavljevića, Miloša Petrovića i Srđana Đileta Markovića, snima singl “San”, što je zvanično poslednje diskografsko izdanje grupe Du Du A.

Zoran Zagorčić je preminuo posle duge bolesti, dok je Dejan Kostić poginuo u saobraćajnoj nesreći 7. jula 2013

Pogledajte još