VERSKI PRAZNIK ZA KOJI JE RETKO KO ČUO: Znate li da se 13. septembra slavi BOGORODIČIN POJAS; Evo zašto bi žene trebalo da obrate pažnju!

Po uspeniju Bogorodičinom, sveti Toma u njenom grobu pronađe samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života. Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Varigrad.. Kovčeg nije otvaran do vladavine Lava Mudroga. Njegova žena iznenada duševno obole i nisu joj mogli pronaći leka. Jedne noći ona usnu kako joj Sveti Toma savetuje da se opaše bogorodičinim pojasom i da će odmah ozdraviti. Lav Mudri izmoli od patrijarha milost i kovčeg bi otvoren, carica Zoa stavi pojas oko sebe i bi iscekena, a priča o tom događaju krenu u svet.

U Srba, ovaj praznik najviše poštuju žene. Poste da bi lakše rađale, a nerotkinje jednoniče i odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici da je mole zamilost.

U Hercegovini se priča da je neki Mitar Crpavac jedne večeri, u povratku iz lova zatekao ženu upletenu u trnje. Pomogao joj je da se izvuče, a ona mu se predstavila kao Bogorodica i upitala ga koju želju želi da mu ispuni. Mitar nije bio načisto da li je to stvarno Majka Gospodnja, ali pade na kolena i ispovedi se, reče svoju nesreću, kako on i žena ne mogu da imaju dece. Bogorodica naredi da je odvede svojoj kući, tamo je žena lepo dočeka, a kad večeraše gošća ustade i dade im neke trave koje nisu do tada videli, reče da su nebeske, pokaza im kako da ih skuvaju i piju tri dana po Maloj Gospojini. Kako im to pokaza tako nestade. Mitar i njegova Zorka poslušaše gošću i kroz godinu dana dobiše trojke. Mitar ode u crkvu, posavetovao se sa sveštenikom i odluči da umesto dosadašnjeg imena uzme ime Bogda, a praznik poče da slavi kao krsnu slavu.

Slavi se kao krsna slava.

Izvor: nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.