fbpx

SVETI SIMEON: Evo zašto danas treba skuvati tri jaja

Oko njega se okupljao narod, koji je Sveti Simeon lečio i savetovao. Upokojio se u Gospodu 14. septembra 459, u 103. godini ovozemaljskog života.

Od Svetog Simeona počinje jesenja setva. U Pčinji na ovaj dan nose seme iz kuće u crkvu da se blagoslovi. Kad sveštenik očita molitvu, okadi i poškropi vodicom sva semena, svaki domaćin uzima ono što je doneo i nosi kući. Kad uveče krenu da seju, prvo bace ono što su nosili na blagosiljanje. Gleda se kakav je mesec: ako je mlad, to je znak da će žito dobro roditi. Sa setvom je dobro početi uveče zato što je "puna večera", odnosno uveče su svi siti od večere, a izjutra su svima prazni stomaci. Zatim, urokljive oči ne mogu da razaznaju onoga ko seje uveče, pa niko ne može da urekne rod.

U južnoj Srbiji, seme nose najstarije žene iz kuće, vračarice, i bacaju u oranicu. Sutradan se sejanje nastavlja. Ko seje konoplju, u seme stavi tri kuvana jajeta da konoplja bude bela kao jaje. Ta jaja na njivi pojedu orači.

Takovci se ne pridržavaju ovog običaja, ali kažu da je na Svetog Simeona dobro baciti seme u oranicu makar za dva prsta.

Srbi sa Glamoča slave Svetog Simeona kao krsnu slavu, a u Vojvodini seju preko dana jer kažu da Sveti Simeon čuva seme od svakog zla.

Za one koji računaju dane po julijanskom kalendaru, danas je 1. septembar, početak nove godine. Srpska pravoslavna crkva, kao i Ruska i druge pravoslavne crkve koje čuvaju julijanski kalendar, praznuju crkvenu Novu godinu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.