Srbija do kraja godine podnosi kandidaturu za EU

BRISEL, 5. novembar 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je u četvrtak pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u Briselu da je došao trenutak da Srbija zvanično podnese kandidaturu za članstvo u EU.

Jeremić je u svom govoru rekao da centralni prioritet Srbije ostaje postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji i da je Srbija puno učinila da bi ostvarila taj cilj.

"U tom kontekstu, mi smatramo da su osnove postavljene za Srbiju da podnese svoju zvaničnu aplikaciju za članstvo u EU. Mi nameravamo to da učinimo do kraja godine", rekao je Jeremić. On je naglasio da je Srbija svesna da se neki ne slažu sa tom namerom ali da "veruje da je došao trenutak da se krene napred".

"Svaki stanovnik zapadnog Balkana treba da bude građanin EU i svaki napor treba da bude učinjen u tom pravcu", rekao je Jeremić evropskim poslanicima.

Jeremić je rekao da Evropska unija ne sme da stane sa proširenjem i da je najbolji način da se ide napred, da se preduzimaju konkretni koraci ka članstvu u EU, ne samo za Srbiju nego i za ceo region.

Pogledajte još