Nedovoljna pomoć države malim preduzećima

BEOGRAD, 5. novembra 2009. (Beta) - Mala i mikro preduzeća u Srbiji imaju mali kapital koji je ugrožen, nedostaju im stručni kadrovi, a finansijska pomoć države je skromna i nedovoljna, rečeno je u četvrtak u Privrednoj komori Srbije u Beogradu na skupu posvećenom razvoju mikro, malih i preduzeća srednje veličine.

Sadašnji ambijent u zemlji ne ide na ruku razvoju malih i srednjih preduzeća, bez obzira na često ponavljan stav da je njihov razvoj kičma razvoja svake pa i srpske privrede, navedeno je na skupu. Ova preduzeća u Srbiji zapošljavaju 67 odsto svih zaposlenih, ostvaruju 66 odsto ukupnog prometa i realizuju 46 odsto izvoza.

Domaća MSP nisu konkurentna i inovativna, retko se i u malom obimu bave izvozom, ocenio je Milan Lalović, potpredsednik Privredne komore Srbije, i naglasio da se moraju doneti zakoni koji će podsticati stvaranje novih i razvoj postojećih preduzeća.

Za Boška Stanisavljevića, predsednika Foruma MSP veoma je važno što Evropska unija sve češće donosi propise koji stvaraju povoljan ambijent za razvoj MSP i insistira da se takvi elementi uključe i u domaće zakonodavstvo koje se odnosi na razvoj MSP.

Pogledajte još