TRAGIČNA SUDBINA ROĐE RAIČEVIĆA: Još ne znamo da li se predozirao ili je ubijen

Folk-pevač i kompozitor Rodoljub-Rođa Raičević pronađen je mrtav u stanu u Ulici 27. marta, danas Kraljice Marije, 7. oktobra 2001. Imao je 44 godine, mnogo hitova i malo neprijatelja, barem se tako mislilo. Naime, 14 godina posle njegove smrti ostalo je nerazjašnjeno nekoliko detalja. U zvaničnom obdukcionom nalazu pisalo je da je analizom utvrđeno kako je u organizmu imao veliku koncentraciju kokaina i da je to “verovatno uzrok smrti”. Predoziranje kokainom je veoma retka pojava. Najčešće se manifestuje prestankom rada srca ili gušenjem, što u obdukcionom nalazu za pevača nije navedeno.

U vreme kad je Rođa preminuo Beogradom su kružile glasine kako je bio zaražen HIV virusom, što su njegovi bliski prijatelji odlučno demantovali, i da se zamerio kriminalcima koji su režirali njegovu smrt. Po toj drugoj glasini Rođu su likvidirali oni koji su mu prodavali drogu, a razlog za to nije bio dug, kako bi se u prvi mah moglo pretpostaviti, već ličan, prizeman i banalan sukob u čijoj osnovi je bilo pevačevo odbijanje da nastupi na mestu gde su žestoki momci želeli.

Rođini prijatelji i kolege su znale da ima problem sa zavisnošću od kokaina, ali ona nije, po njihovom svedočenju, bila toliko izražena da bi se predozirao.

B. Jakić

Pogledajte još