Preko 25.000 radnika Opela protestuje protiv GM-a

BERLIN, 5. novembra 2009. (Beta) - U fabrikama automobila Opel koji pripada američkom koncernu Dženeral motors, u četvrtak je oko 25.000 zaposlenih protestovalo protiv plana sanacije koji predviđa ukidanje najmanje 10.000 radnih mesta u Opelu.

Samo na protestni skup u Riselshajmu, u centrali Opela za Nemačku, došlo je 10.000 ljudi. Predsednik Radničkog saveta Opela Klaus Franc pozvao je zaposlene da se zajednički bore protiv zatvaranja fabrika i ukidanja radnih mesta koje planira GM.

Posle višemesečnih pregovora, američki koncern u sredu je odustao od prodaje Opela planirane početkom godine, u jeku privredne i finansijske krize. Odluka je naljutila Vladu Nemačke koja je od početka bila uključena u pregovore i koja je najavila pomoć od 4,5 milijarde evra Opelu za slučaj da, kako se očekivalo, ta firma pređe u ruke kanadsko-austrijske kompanije Magna i ruske Sberbanke.

"Opel mora ponovo da postane nemačko deoničarsko društvo. Mi ne želimo da budemo privezak kojim će se upravljati iz Detroita", rekao je na protestnom skupu šef radničckog saveta Franc. Posle protesta u nemačkim pogonima u Riselshajmu, Bohumu, Ajzenahu i Kajzerslauternu, planirane su protestne akcije i u drugim evropskim fabrikama Opela.

Pogledajte još