MALA GOSPOJINA: Šta devojke danas treba da urade ako žele da se udaju

Njeni roditelji dočekaše starost bez dece, te zato behu postiđeni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. Moljaše Gospoda da obraduje njihovu starost i podari im porod. Bog svemogući i svevideći obradova ih beskrajnom radošću, koja prevaziđe daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove.

Mala Gospojina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom. Na ovaj dan održavaju se mnogobrojni vašari, od kojih su najpoznatiji negotinski i, u poslednje vreme, šabački. Negotinski vašar ima vrlo dugu tradiciju, traje neprekidno više od 150 godina. Jedinstven je po mnogo čemu, a najpoznatiji je po zauzimanju mesta.

Odmah po Velikoj gospojini, seljaci iz negotinske krajine doteraju kola i parkiraju ih na vašarištu. Nekad su to bila kola s arnjevima, a danas kamp - prikolice. U njima obično ostave nekog dedu ili baku da ih čuva, a porodice dolaze nekoliko dana uoči Male Gospojine. Tu spavaju, hrane se, primaju goste i oblače se za izlazal na vašar. Mnogi brakovi ugovoreni su u ovoj najvećoj privremenoj i pokretnoj varoši u Srbiji. Ljudi iz ovog kraja, ma gde radili u Evropi, smatraju za obavezu da dođu i pokažu se na vašaru.

Dobar je dan za održavanje svadbi i veridbi, pa ako planirate svadbu dobro je veridbu održati na današnji dan.

Veruje se da ako na današnji dan sunce bude na nebu veći deo dana, zima će biti blaga, sa malim brojem hladnih dana.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.