Vegetarijanska džambalaja

Vegetarijanstvo, izbor načina ishrane koji podrazumeva da se na jelovniku nalaze samo namirnice biljnog porekla, odnosno, u manje striktnom obliku, i jaja, mlečni proizvodi i riba, rasprostranjeno je u čitavom svetu 

Mnoge kuhinje sveta imaju vegetarijanska jela (koja nisu novijeg datuma), a jak vegetarijanski trend osmislio je nova jela i posebne zamene za namirnice koje se u vegetarijanstvu ne konzumiraju. Tako se u SAD (čija tradicionalna kuhinja ne poznaje vegetarijanska jela) insistira na tofu siru i posebnom biljnom proteinu, a prave se biljni hamburgeri, kobasice, biljne šnicle koje podsećaju na prave, a čiji je glavni sastojak biljni protein... Džambalaja, izvorno jelo Američkog juga u vegetarijanskoj verziji ima i lažno meso i lažnu piletinu, a pravi se čak i kajgana (sastojci su tofu i začini)

Suprotno uvreženom mišljenju, vegetarijanska ishrana nije siromašna. Vegetarijanci su dobro upoznati s mnogim načinima kombinovanja biljaka u ishrani i raznovrsnim načinima njihove pripreme. 

Koriste se hleb, testenine, pirinač, kukuruz, sve vrste žitarica, a mahunarke, sa visokim procentom belančevina su glavna zamena za proizvode životinjskog porekla. Vegetarijanci tvrde da se potrebe organizma za belančevinama i esencijalnim aminokiselinima u potpunosti mogu zadovoljiti konzumiranjem mahunarki - pasulja na prvom mestu. Na jelovniku su i soja i produkti od soje (tofu sir, sojino mleko, pomenuti protein koji uspešno zamenjuje autentične proteine), kao i sve vrste svežeg i sušenog voća i povrća, pečurke, začini... Daleki istok poznat je po konzumiranju algi, morskih trava i nama neobičnih morskih plodova, sirove ribe (suši)... Mišljenje nutricionista je podeljeno, jer meso ne sadrži samo belančevine, već i cink i selen i druge minerale, a razna istraživanja stalno potvrđuju (ili opovrgavaju) tvrdnje da je vegetarijanstvo zaista u dosluhu sa čovekovim organizmom. 

Vegetarijanstvo u kuhinjama sveta
Vegetarijanska jela su brojna i raznovrsna, i ima ih na svim meridijanima. Indijska kuhinja ima puno vegetarijanskih jela od kojih su mnoga ponikla iz religiozne tradicije. Španska i latinoamerička kuhinja ima na meniju jela od paprike, pasulja, krompira, kukuruza i kukuruznog brašna, a u Italiji postoje razne vrste testenina, paste i pice koje su potpuno vegetarijanske. Grci imaju pitu sa spanaćem, Švajcarci prženu blitvu, Rusi vegetarijanski boršč - kuvano jelo sa dosta povrća. Na Bliskom Istoku nude se jela od susama, pire od pasulja ili jogurt od nane, a Kinezi imaju jela od pečuraka, rezanaca, brokola, plavog patlidžana. U Japanu je tradicionalna miso supa-supa od bele ili crvene soje sa lukom ili morskim algama. Mnogi dezerti u kuhinjama sveta takođe su potpuno vegetarijanski - pite, pudinzi, razni pečeni kolači, sutlijaš, kremovi... Potpuno vegetarijanske poslastice su i orijentalna alva, ratluk i baklava.

Vegetarijanci, naravno, uzimaju ponešto iz svake kuhinje, inspirišu se za nova jela i posećuju vegetarijanske restorane, one u kojima mogu da odaberu nešto sa jelovnika, ili one koji imaju odvojene vegetarijanske menije. Ovdašnji vegetarijanci uglavnom posećuju restorane sa internacionalnim kuhinjama, koji imaju i vegetarijanski meni . Novica Melentijević iz beogradskog restorana Zaplet kaže da ovaj restoran nema kompletan meni za vegetarijance, ali da u okviru menija postoje jela i dezerti koja vegetarijanci mogu odabrati - razna predjela, jela od pečuraka, supe, povrće s roštilja, vegetarijanski rižoto. Kod nas ne dolazi mnogo vegetarijanaca. Ne naglašavaju da su vegetarijanci već odaberu nešto iz redovne ponude. Ali, generalno, čini mi se da je sve više mladih ljudi naklonjeno vegetarijanstvu i zdravijoj ishrani, kao novom stilu života - kaže Melentijević, i ističe da smatra da vegetarijanstvo jeste zdraviji vid ishrane i da se kod nas mnogo insistira na mesu u ishrani.

Zdrav način života uvek podrazumeva odmerenost i pametne izbore koji odgovaraju organizmu i njegovom ritmu. Ako vam vegetarijanstvo prija, to će se sigurno odraziti na vašem telu i duhu. I obratno.

Jelena Jovanović

Pogledajte još