Bez viza već od 19. decembra?

BEOGRAD/BRISEL, 6. novembar - U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se ukidanje viza EU za državljne Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine, javljaju agencije. 

To je bio jedinstven stav ambasadora država EU u Komitetu stalnih predstavnika država, rekli su agenciji Beta izvori iz Saveta ministara EU. Kako je naglašeno, to bi sada trebalo da bude potvrđeno 11. novembra na zasedanju Evropskog parlamenta i potom verovatno pre kraja mesecana sastanku ministara unutrašnjih ili spoljnih poslova EU. 

Da će građani Srbije uskoro putovati bez viza nagovestio je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Briselu izjavio da nema gotovo nikakve sumnje da će građani Srbije u 2010. godini, "a možda i ranije", moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza.

Očekujemo formalnu odluku o tome 30. novembra ili 1. decembra, rekao je Jeremić posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Ren je pritom prokomentarisao inicijativu koja je došla iz Slovenije, da bi odluka o ukidanju viza za građane Srbije mogla da stupi na snagu 19. decembra ove godine, umesto 1. januara 2010.

"Kada je reč o tom 19. decembru, to je važno pitanje. Budući da se približava Božić i da je, u vreme praznika, važno pokazati dobru volju, nadam se da će biti pokazana dobra volja po tom pitanju”, očekuje Ren. 

N.D.

Pogledajte još