Tek ćemo stezati kaiš

BEOGRAD, 06. novembar 2009. (FoNet) - Vlada je prošla na popravnom u pregovorima sa MMF, ali tek sada treba da zasuče rukave i prione na ozbiljno stezanje kaiša, kaže guverner NBS Radovan Jelašić dodajući da će biti spokojan tek kada bude video da će se sve ono na šta se Vlada obavezala i sprovesti.

Nadam se samo da se neće ponoviti toliko puta viđen scenario - potpisali smo, ali smo mislili nešto sasvim drugo, rekao je Jelašić u intervjuu "Večernjim novostima".

Sa ovakvim programima, koji podrazumevaju srednjoročno smanjenje javne potrošnje, do sada baš nismo imali pozitivnih iskustava. Iskreno se nadam da će ovoga puta biti drugačije i da ćemo potpisano u potpunosti poštovati, naglasio je on.

Ako ne uspemo posle pet godina bićemo na istoj tački. Ali, sa jednom značajnom razlikom - javni dug bi mogao da se duplira u odnosu na sadašnjih 32,5 odsto BDP, ocenio je on.
Jelašić smatra da će se najveće uštede postići zamrzavanjem plata i penzija, dodajući da su procene  da će se na tome uštedeti oko 50 milijardi dinara.

Zahvaljujući aranžmanu sa MMF, toj instituciji plaćamo kamatu od samo 1,5 odsto. Ujedno, taj kredit nam omogućava da se dodatno jeftino zadužimo za potrebe budžeta i kod Svetske banke i EU.

Za zemlje koje nisu postigle dogovor s Fondom i koje moraju da se komercijalno zadužuju, kamate na međunarodnom tržištu idu i do 10 odsto. Jedan od efekata je i spremnost komercijalnih banaka da daju sve više kredita srpskoj privredi, ocenio je on.

Pogledajte još