Počinju kreativne radionice za decu u Galeriji Matice srpske

Osmišljene su sa željom da se mališani na zanimljiv način upoznaju sa umetničkim delima iz kolekcije Galerije i da se kod njih podstakne snažniji doživljaj umetničkih dela putem svih čula. U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

U oktobru će biti realizovan ciklus radionica pod nazivom Oseti umetnost dodirom, na kojima će mališani biti podstaknuti da koriste čulo dodira i na taj način dožive umetnička dela. Posmatrajući određene slike zamišljaće od kakvog je materijala sačinjena odeća prikazanih ličnosti. Takođe, moći će neposrednim dodirom da osete teksturu i kvalitet različitih materijala od kojih su izrađene skulpture ali i da saznaju kako se njihove osobine menjaju rukom umetnika.

Na kraju ciklusa, razgovaraćemo sa decom o tome kako je čulo dodira veoma važno i kako može da pomogne svima pri doživljavanju umetnosti.

Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice je 150.00 dinara.

3. oktobar 2015. godine

GOSPODA U SVILI I KADIFI

U uvodnoj radionici mališani će posmatrati portrete Sekula Vitković Joakima Markovića i Roksanda Jagodić Konstantina Danila i pokušaće da zaključe od kakavih materijala je napravljena njihova odeća. Potom će moći da opipaju iste materijale i opišu kakvi su oni na dodir – glatki ili hrapavi, topli ili hladni, tanki ili debeli.

Razgovaraćemo da li je umetnik četkicama i bojom uspeo da na platnu dočara njihove osobine. Uz pomoć mašte mališani će otputovati u prošlost i zamisliti da su dame i gospoda iz davnih vremena. Koristeći raznovrsne tkanine i papira u boji, u kreativnom delu radionice praviće svoja odela u formi kolaža.

10. oktobar 2015. godine

KUTAK ZA ŠARENI OBLUTAK

Kroz razgovor o skulpturi Beli medved Slavke Sredović Petrović mališani će saznati kako umetnici stvaraju u materijalu koji je najteži za oblikovanje – kamenu. Upoznaće se sa vrstama kamena koje vajar najčešće koristi u radu i saznaće koji mu je alat potreban kako bi od tako tvrdog materijala napravio oblik koji je zamislio. Takođe, upoznaće se i sa dragim i poludragim kamenjem, videće kako ono nastaje i kako se koristi u umetnosti. Na kraju će svako dete dobiti svoj oblutak i oslikati ga po želji tako da dobije izgled dragog kamena.

17. oktobar 2015. godine

OD KOMADA BLATA DO SJAJA ZLATA

Na početku radionice deca će dobiti zadatak da odgonetnu od kog je materijala napravljena skulptura Dečak pušta zmaja Mire Sandić. Slikom i rečju će im biti dočaran čitav proces stvaranja jedne skulpture od bronze, počev od modela u glini, preko pravljenja kalupa i livenja metala pa sve do gotove skulpture. Saznaće kako se dobija bronza i videće kakvi sve još metali postoje, i da li se i od njih mogu praviti skulpture. Mališani će potom osmisliti svoju bronzanu skulpturu i napraviti njen model u glini.

24. oktobar 2015. godine

UMETNOST STVARAMO I PLANETU ČUVAMO

Posmatrajući skulpturu Ane Bešlić mališani će otkriti od kog je materijala napravljena i šta je umetnica želela da predstavi. Takođe, osvrnuće se oko sebe i pokušati da uoče druge predmete koji su izrađeni od istog materijala. Razgovaraćemo kako predmeti od plastike mogu loše da utiču na prirodu i živa bića ali i kako svako od nas može to da spreči. Prikazaćemo kako su neki umetnici na kreativan način upotrebili iskorišćene plastične predmete i tako ukazali na problem zagađenosti planete. Kreativni deo radionice posvetićemo pravljenju skulptura od plastičnih flaša, čaša i sličnog materijala.

31. oktobar 2015. godine

OD DRVETA TRISTA ČUDA

Na ovoj radionici ćemo na primeru skulpture Meduza Save Sandića povesti priču o tome od kojih se sve vrsta drveta mogu praviti skulpture kao i o njihovim osobinama. Mališani će saznati kakvu teksturu ima drvo u prirodi a kakvu na našoj skulpturi Meduza i na koji način umetnik od hrapave površine stvara glatku i obrnuto. Takođe, videće kakvi se još divni predmeti mogu napraviti od drveta u tehnici intarzije i duboreza, a u kreativnom delu će lepljenjem daščica različitih veličina i oblika praviti svoju „drvenu“ skulpturu.

7. novembar 2015. godine

KAKO UMETNOST OSETIMO SVI...

U pogledu čula svi se međusobno razlikujemo. Kod nekih od nas su pojedina čula više a kod nekih manje razvijena. Kroz priču i primere deca će pokušati da razumeju kako osobe sa oštećenim čulom vida mogu da dožive umetnost i uživaju u njoj. Na trenutak će zažmuriti i dodirnuti skulpture a zatim opisati svoj doživljaj. Takođe, saznaće na koji se način ljudi koji ne vide snalaze u prostoru. Na kraju radionice ćemo zajedno učestvovati u igri ,,opiši sliku“ i rečima dočarati naslikano.

Za više informacija možete se obratiti Miroslavi Žarkov na 0214899014 i Jeleni Ognjanović na 0214899018 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Najave i fotografije sa kreativnih radionica subotom možete pronaći na internet prezentaciji Galerije www.galerijamaticesrpske.rs, kao i na fejsbuk www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/ i tviter stranici www.twitter.com/galmaticesrpske.

Pogledajte još