MOĆ KAKVU SVET NIJE VIDEO: Otkrivena Hitlerova tajna oružja tokom II svetskog rata

Predstavljamo vam nekoliko tajnih, smrtonosnih oružja nacista tokom Drugog svetskog rata. Neka od njh su imala uticaj na istoriju, druga srećom nisu iskorišćena.

Mina "Golijat"
Gusenica na daljinski. Izgleda kao igračka ali njena moć je zastrašujuće razorna. Monstrumi koji mogu da unište bunkere i tenkove dizajniran je kako bi nosio između 60,3 kilograma i 99,7 kilograma visokog eksploziva.


Bomba "Friz"

Preteča pametnih bombi. Opremljena radio prijemnikom i kontroloom koja je pomagala da se bomba navede do cilja. Mogla je da nosi eksploziv težak 1564 kilograma a njena moć bila je razorna: mogla je da probije oklop od 71 centimetra. Manje od mesec dana nakon što je lansiran, nacisti su testirali njegovu razornu moć: potopili su bojni brod Roma u septembru 1943. godine kod Sardinije.


Bombarder "Horten Ho 229"

Hitlerovo tajno bombardersko krilo. Zvali su ga nevidljivim bombarderom jer ga je bilo vrlo teško pratiti na radaru u to vreme. Dizajniran je za nošenje približno tone naoružanja tokom leta od gotovo 15.000 kilometara i pri brzini od 600 kilometara na sat.

Panzer VIII Maus

Super teški tenk težine 188 tona. Najteže oklopno vozilo ikada napravljeno. Zbog svoje ogromne težine bio jako spor: mogao je da se kreće samo 13 km/ čas.


Najveći top ikada napravljen - Gustav

Firma za proizvodnju oružja „Friedrich Krupp A.G.“ napravila je 1941. godine u Esenu najveći top koji je korišćen u ratovima. Ispoštovali su tradiciju i top nazvali po članu porodice. Gustav je napravljen da uništi Mažino liniju koja je štitila Francusku granicu

Držeći se stare porodične tradicije da teške topove nazivaju po članovima svoje familije[1], „Gustav“ je dobio ime prema osnivaču Krup porodice – Gustavu Krupu fon Bolenu i Halbahu.

Pogledajte još