Dani svinjokolja

U organizaciji Udruženja za uzgoj mangulica 4. novembra je u Subotici počela manifestacija „Dani svinjokolja“, koja se održava na prostoru ispred Hale sportova.

Organizatori su najavili učešće odgajivača svinja iz čitave Srbije i inostranstva, koji će u izložbenom delu predstaviti svoje proizvode od svinjskog mesa i specijalitete - od tradicionalnih kobasica i čvaraka, do hurki, krvavica i kulena, ali i proizvode koji idu uz svinjokolj, poput vina i rakije.

U takmičarskom delu uzgajivači svinja predstaviće svoje umeće u pravljenju i pripremanju kobasica na domaći način, a pobedniku će pripasti prase mangulice.

Organizator manifestacije, Udruženje za uzgoj mangulica, želi da na ovaj način populariše i podstakne masovniji uzgoj autohtone sorte svinja, mangulice, čije je meso izuzetno zdravo i ima mnogo manje holesterola od drugih rasa svinja. 

Država odustala od subvencija

Peter Gujaš, jedan od osnivača Udruženja za uzgoj mangulica i jedan od pionira u ovom poslu, na svojoj farmi u Hajdukovu pre pet godina počeo je da gaji mangulice i to nakon najave države da će subvencionirati uzgajivače autohtonih sorti. 

Država, međutim, obećanje nije ispunila, a jedno od objašnjenja je da se subvencije neće davati jer je broj ove vrste svinja iznad hiljadu grla, te mangulica više ne spada u ugroženu vrstu. Gujaš tvrdi da ta informacija nije tačna, ali da svakako bez podrške države nije moguće baviti se ovakvom organskom proizvodnjom mesa mangulice, jer je ona vrlo skupa. 

Izvor: Danas
6. novembar

Pogledajte još