PROŠLO JE 23 GODINE od odlaska jednog od najtalentovanijih muzičara novog talasa

Prošlog petka, 25. septembra navršilo se 23 godine od kad nas je napustio muzičar Ivan Vdović, poznatiji svima po nadimku Vd.

Kad ga je jednom prilikom novinar pitao šta je muzika za njega, Ivan mu je kratko odgovorio: -Igra. I zaista je delovao kao da se igra dok svira bubnjeve ili ritam mašinu.

Rođen je u Beogradu 1961. Veoma rano se zainteresovao za muziku. Sa drugarima iz gimnazije je pripadao jednoj od prvih pank subkulturnih grupa u Beogradu. U trećem razredu gimnazije, zajedno sa Milanom Mladenovićem počeo je svirati u grupi Limunovo drvo. Grupa se raspala kad su Vd i Milan, zajedno sa Dušanom Kojićem Kojom, osnovali novotalasnu atrakciju “Šarlo akrobata”. Iako je delovala veoma kratko, tek godinu i po, grupa je ostvarila snažan uticaj na novotalasnu scenu u celoj Jugoslaviji.

Posle razlaza Koje i Milana, pridružuje se Mladenoviću i Gagiju Mihajloviću u osnivanju Katarine Druge. Učestvovao je u radu grupe do 1985. kad se povlači i radi kao studijski muzičar. Najintenzivnije je tih godina sarađivao sa Kojom u Disciplini kičme. Vdov mlađi brat Darko takođe se bavio muzikom. Svirao je u nekoliko bendova, a najviše uspeha je imao s Akcijom.

Preminuo je 25. septembra 1992. u 31. godini života.

Pogledajte još