Radovanović očekuje privođenje

BEOGRAD, 6. novembra 2009. (Beta) - Republički javni tužilac, Slobodan Radovanović, izjavio je da očekuje da će, najkasnije sutra, biti privedene osobe koje su na utakmici u Novom Pazaru nosile transparent "Stadion Aćif efendija", osumnjičene za raspirivanje međunacionalne netrpljivosti.

"Očekujem da te osobe budu privedene i da nadležnom tužiocu daju izjave", kazao je Radovanović novinarima i podsetio da je osnovni oblik krivičnog dela izazivanja nacionalne i verske mržnje predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora.

Prema rečima Radovanovića, tužilaštvo će s ozbirom na težinu dela i kontekst u kome se pojavljuje - na mogućnost izazivanja i raspirivanja međunacionalne netrpeljivosti insistirati na strogom sankionisanju učinilaca tog krivičnog dela.

"Insistirao sam da se te osobe hitno pronađu i to je trebalo već da bude urađeno. Nadam se da će sve biti gotovo u toku današnjeg dana ili eventualno u toku sutrašnjeg kako bi u cilju sprečavanja i prevencije sličnih vrsta nereda protiv tih osoba što pre bio pokrenut krivičcni postupak", rekao je Radovanović.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da se unošenjem spornog transparenta na utakmici Novi Pazar - Crvena zvezda podsticala rasna, verska i nacionalna mržnja i netrpeljivost zbog toga što se natpis odnosi na ličnost Aćifa Hadžiahmetovića.

Pogledajte još