IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: "Otkrijmo Arktik" na Kalemegdanu!

Beograđani i posetioci glavnog grada će na postavci moći da se upoznaju sa zanimljivim činjenicama o najmanje istraženom regionu planete. Pojedine fotografije posvećene su i savremenim tehnologijama osvajanja morskog dna u arktičkom priobalju. Na fotografijama je prikazana jedinstvena ledootporna platforma „Prirazlomna“, projektovana i izgrađena u Rusiji za rad u ekstremnim arktičkim uslovima, koja zadovoljava međunarodne ekološke i industrijske standarde bezbednosti.

Izložba "Otkrijmo Arktik" sastoji se odspektakularnih fotografija ledenih bregova, prizora iz svakodnevnog života lokalnog stanovništva, pripadnika životinjskih vrsta ovog regiona.

Teško pristupačna teritorija Severnog pola i dalje predstavlja zagonetku za čovečanstvo. Posredstvom fotografija posetioci će moći da zavire iza vela tajne i da kroz predivne panorame nepristupačnih predela osete atmosferu arktičke prirode.

Autori izloženih radova su ruski fotograf Sergej Anisimov, pobednik i laureat međunarodnih takmičenja fotografije, tvorac nagradeGlobalArcticAwards, autor šest monografija o Severu, kao i Maksim Avdejev i Aleksandar Taran.

- Za mene fotografija predstavlja mogućnost da prenesem posmatraču atmosferu trenutka, lepotu i neponovljivost u svakoj manifestaciji prirode Arktika, osećaj savršenstva i tajne, istakao je Sergej Anisimov.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 6. novembra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

ARKTIK U BROJKAMA

27 miliona km² iznosi površina Arktika
43% površine Arktičkog regiona pripada teritoriji Ruske Federacije
–67,7°S je apsolutni minimum zabeležen u Ojmjakonu u februaru 1933. Godine
25% neistraženih rezervi ugljovodonika u svetu nalazi se na Arktiku

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.