Muzika harfe leči srce

U Memorijalnoj bolnici "Moristaun" jedna harfistkinja svira pacijentima koji se oporavljaju od operacija srca. Zvuci harfe prijaju i pacijentima i bolničkom osoblju

Dva sata svakog dana harfistkinja Aliks Vajs svira pacijentima u različitim stanjima svesti. Dok medicinske sestre pomno kontrolišu pacijente koji se bude iz anestezije, Vajs ide od postelje do postelje kako bi pomogla da se pacijenti što lakše probude iz anestezije.

"Ponekad, ako mi medicinska sestra kaže da se neko teško budi, sviram pomalo disonantne tonove, one koji su bliži jedni drugima i u kratkom roku pacijent počinje da se budi.
Muzika na harfi ponekad može da zvuči toliko smirujuće da mi neki pacijenti kasnije tvrde kako im je padalo na um da se što kasnije probude" - priča harfistkinja Vajs.

Glavna medicinska sestra u bolnici, Lin Emond, ceni njenu sposobnost da se adaptira i odgovori na potrebe pacijenata:

"U stanju je da se usredsredi na ono što se događa s konkretnim pacijentom, da svira u njegovoj blizini i proceni da li je preblizu ili predaleko, da li bi trebalo da promenim lokaciju i muziku? Taj kvalitet ne bismo imali sa muzikom preko zvučnika".

U toku posete Aliks Vajs je svirala kraj postelje jedne pacijentkinje koja, uprkos tome što je nepokretna, izgleda da reaguje na muziku.

"Ne gledam uvek u monitore ali kad sam joj prišla primetila sam da joj je puls bio 95 otkucaja a kad sam otišla pao je na 90. Znači da se opustila" - objašnjava muzičarka.

Memorijalna bolnica "Moristaun" sakuplja podatke za tekući istraživački projekat s ciljem da se pronađe da li muzika pomaže pacijentima da se oporave. Glavna medicinska sestra Lin Emond kaže da je muzika svakako pomogla osoblju da se opusti.

"Želela sam da se fokusiram na osoblje jer je ovaj posao veoma stresan i ja verujem da taj stres može da se prenese na pacijente i njihove porodice" - izjavila je Emond.

Konačni rezultati ovog nekonvencionalnog pristupa nisu još poznati ali empirijski podaci kažu da su "veoma pozitivni".

(FoNet)

Pogledajte još