DANAS JE VELIKI DAN: Vi nemate više da se brinete za vaše živote, oni više ne postoje

Danas se navršava 100 godina od kada je komandant Drugog bataljona Desetog puka, major srpske vojske Dragutin Gavrilović, izdao čuvenu zapovest braniocima Beograda: Drugom bataljonu, delovima Trećeg bataljona Desetog puka i delovima Sremskog dobrovoljačkog odreda, koji su sačinjavali poslednju odbranu prestonice u Prvom svetskom ratu.

Neprijateljska vojska, austrougraski pukovi pojačani jedinicama nemačkih snaga, danima su bombardovali Beograd s leve obale Save pripremajući teren za napad. Tokom 6. oktobra 1915. na našu prestonicu sručeno je više od 30.000 granata. Branioci grada su, osim redovne vojske, bili civili, starci, čak žene i deca. Beograd nije imao strateško mesto u odbrani Srbije od neprijatelja i još ranije je postalo jasno da će pasti u ruke Austrougara i Nemaca.

Sedmog oktobra, kad je zbog velikih gubitaka linija odbrane dopunjavana decom i ženama, komandant odbrane Beograda, major Gavrilović održao je čuveni govor koji je ušao u srpske istorijske čitanke i kolektivnu svest kao primer viteškog žrtvovanja za čast otadžbine.

- Tačno u 15 sati neprijatelj se ima razneti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. VOJNICI, JUNACI VRHOVNA KOMANDA IZBRISALA JE NAŠ PUK IZ SVOG BROJNOG STANJA. NAŠ PUK JE ŽRTVOVAN ZA ČAST OTADŽBINE I BEOGRADA. VI NEMATE VIŠE DA SE BRINETE ZA VAŠE ŽIVOTE. ONI VIŠE NE POSTOJE. ZATO NAPRED U SLAVU. Za kralja i otadžbinu. Živeo kralj! Živeo Beograd!.

Kako se procenjuje, četiri petine branilaca u uniformama poginulo je tog 7. oktobra. Neprijateljske snage su pretrpele velike gubitke, ne mogavši u prvom trenutku da shvate kakvom silovitom udaru su izloženi od malobrojne srpske vojske.

Ovaj datum naše istorije nikada ne smemo zaboraviti. Buduće generacije treba da se vaspitavaju na ovakvim primerima junaštva i žrtvovanja zarad nacionalnog dostojanstva.

Pogledajte još