Oživljeni gen suzbija rak

Američki naučnici su u dva odvojena eksperimenta došli do zaključka da gen P-53 utiče na prestanaka rasta i smanjivanje tumora

Naučnici iz laboratorije u gradu Kold Spring Harbor u državi Njujork i na Tehnološkom institutu Masačusets izveli su eksperimente koji su po prvi put dokazali da je moguće suzbiti rast tumora pa ih čak i smanjiti.

Moćni P-53  Dve grupe naučnika su krenule od pretpostavke koja je prihvaćena među lekarima da je više oblika raka rezultat greške upravo u genu P-53. Genetičari su ranije utvrdili da ovaj gen suzbija tumore i da se tumori razvijaju tako što suzbijaju taj gen, izazivajući njegovu mutaciju ili ga onesposobljavaju.

Američki naučnici su odlučili da u svojim eksperimentima pokušaju da ponovo "ožive" taj gen kod životinja sa tumorima i došli su do početnih rezultata koji su ohrabrili sve koji traže lek protiv raka. Gen P-53 je posle oživljavanja uticao na rast tumora i doveo do njihovog smanjivanja.

Ovaj gen, kako podseća britanski BBC, do sada je najviše proučavan u studijama o raku što je omogućilo naučnicima da izvedu najnovije eksperimente, upotrebljavajući substance koji ga oživljavaju u prisustvu tumora.

Greške u DNK  U zdravim ćelijama gen P-53 aktivira mehanizme za popravljanje grešaka u DNK i sprečava razmnožavanje ćelija sa oštećenim DNK. Ukoliko je DNK nepovratno oštećen, gen navodi ćeliju na samouništenje. A ako je sam gen uništen ili suzbijen, ćelije su više sklone da postanu kancerogene jer ne postoji kontrola njihovog razmnožavanja.

Obe grupe naučnika su koristile genetski modifikovane miševe kod kojih je gen P-53 "isključen" ali uz mogućnost da se ponovo oživi. Njihovi eksperimenti su pokazali i da oživljavanje tog gena ne šteti zdravim ćelijama.

Čak i uništava neke tumore  Eksperimenti koje su izvele dve grupe naučnika  pokazali su da reaktivacijom tog gena kod životinja dolazi do smanjivanje tumora - u nekim slučajevima drastično a u nekim slučajevima je čak tumor uništen. Proučavanjem rezultata eksperimenata  došli su do zaključka da ishod ove "terapije" zavisi od vrste tumora ali da je ona uspešna u suzbijanju tumora.

Ekipa iz Instituta u Masačusetsu je utvrdila da oživljeni gen P-53 navodi ćelije limfome na samouništavanje a da ćelije sarkoma stare i gube sposobnost deljenja.

Ekipa u Kold Spring Harboru je utvrdila, tokom eksperimenta sa tumorom na jetri, da je starenje koje izaziva oživljeni gen P-53 povezan sa reakcijom imuno sistema koji je kroz pojačanu aktivnost pomogao u "čišćenju" ćelija raka.

Ipak, nijedna od ekipe naučnika nije došla do konačnog zaključka o razlozima različitih reakcija kod različitih vrsta tumora i počeli su nove serije eksperimenata da utvrde koji se drugi geni aktiviraju kada se oživi P-53. Oni su upozorili da je ovo samo prvi korak i da tek sada moraju da dokažu da će se isto desiti sa ljudskim ćelijama.

(FoNet)

Pogledajte još