Studenti iz Dalasa pobedili kolege iz Beograda

BEOGRAD, 7. novembra 2009. (Beta) - Tradicionalni meč šahista Univerziteta u Beogradu i Unizverziteta Teksas - Transatlantski kup 2009, dobili su američki studenti sa 8,5:7,5 i sada u ukupnom skoru vode sa 3:1 u pobedama.

Meč je prošle noći na 16 tabli igran preko Interneta uz video konferencijsku vezu, a u Beogradu je mogao da se prati na video bimovima postavljenim u jednom od amfiteatara na Mašinskom fakultetu.

Cele poene za Beogradski univerzitet osvojili su Nikola Nestorović, Balind Nađ Heđeši, Nenad Ravić, Nemanja Cvetković, Mališa Aksentijević i David Šarenac, a remizirali su Vaso Blesić, Dušan Bojović i Marija R. Stojanović.

O značaju susreta studenata šahista Beograda i Dalasa svedoči i podatak da su njihovim mečevima do sada prisustvovali šahovski velikani poput velemajstora Svetozara Gligorića, Aleksandra Matanovića, Borislava Ivkova, Draška Velimirovi'a, Milunke Lazarević, Verice i Srećka Nedeljkovića.

Univerzitet Teksas u Dalasu je prvorangirana američka visokoškolska ustanova u šahu, koja, uz Univerzitet Merilend iz Baltimora, jedina dodeljuju stipendije sa pokrivenim troškovima školarine na osnovu šahovskih takmičarskih rezultata.

Po tom osnovu su i tri srpska studenta, internacionalni majstori Marko Živanić i Draško Bošković i majstorski kandidat Mihail Bantić postali članovi njihovog tima i nastupali su u ranijim mečevima.

Bantić je noćas pobedio Aleksandra Vrbljanca, a kapiten i trener tima Univerziteta Teksas u Dalasu je internacionalni majstor Rade Milovanović, najzaslužniji za njihove višegodišnje takmičarske uspehe.

Pogledajte još