Ruž za usne (šta treba znati i kako ga odabrati)

Isticanje usna prilikom šminkanja stvar je znanja i iskustva. Boju ruža uslovljava i boja kose, tena, čitav make up, prilika, odevna kombinacija... 

Dobro odabran ruž istaći će najsenzualniji deo vašeg lica, loš izbor će loše izgledati i uticati na čitav izgled. 

Mrvice, bubice,kamenčići  Sada ne morate da smrvite drago kamenje, koristite smrvljene mrave ili riblju krljušt. Pre 5.000 godina, u Vavilonu, smrvljeno drago kamenje se nanosilo na usne i predeo oko očiju i to je prvi pokušaj ruža zabeležen u istoriji. Mešavina ekstrakta biljke (fucus-algin), joda i broma u Egiptu žene je koštala ozbiljnih oboljenja, a Kleopatra je svoju zavodljivost dugovala ružu napravljenom od smrskanih bubica i crvenih mrava - rezultat ruža od ovih sastojaka bile su jarko crvene usne. Crvene usne i bled ten popularisala je u 16. veku Elizabeta I – sastojci ruža koji je tad postao jako popularan bili su biljni ekstrakti i pčelinji vosak. U XX veku, ruž je kao deo make up-a postao  popularan nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući holivudskoj industriji i svetu filmskih diva. Autentični izgled šezdesetih godina pamti se i po alajneru, veštačkim trepavicama i bledoroze karminu.

"Postoji nekoliko vrsta ruževa za usne, ali uz napredovanje tehnologije u njihovoj proizvodnji poslednjih godina na tržistu ih je sve više. Osnovna stvar pri odabiru i kupovini ruža za usne jeste njihov kvalitet. Ukoliko kvalitet nije dobar, može doći do mnogih komplikacija. 

Ruževi se dele na tri osnovne grupe: tečni, u stiku i krem. Te tri grupe se opet dele na dve podgrupe u koje spadaju sjaj za usne i mat karmini. U poslednje vreme na tržištu su se pojavili ruževi koji su direktna posledica trenda koji je preovladao generalno u modi iz perioda sedamdesetih i osamdesetih. Ovo se odnosi isključivo na teksture, kao što su razni dodaci u vidu glitera ili visokog sjaja. U nekim slučajevima pojedine kozmetičke kuće su "izbacivale" na tržište limitirane serije određenih kolora. 

Boja tena, boja zuba, boja kose...Jako bitna stvar na koju bi obavezno trebalo obratiti pažnju jeste da li željena nijansa ruža za usne, bez obzira na trend koji vlada, odgovara boji tena, pigmentaciji zuba, boji kose... Žene koje imaju lošu pigmentaciju zuba, odnosno žene koje nemaju perfektno bele zube, trebalo bi da izbegavaju ruževe (koje god oni vrste bili) koji su previše svetlih tonova i koji imaju previše sjaja jer bi to samo skretalo pažnju na nešto što nije savršeno. Žene sa svetlom kosom bi uvek trebalo da koriste svetlije boje, jer će to doprineti većoj prirodnosti. Sve su svemu, ruž bi svakako trebalo da bude kvalitetan, što podrazumeva postojanost i svežinu - vrlo su podložni kvarenju, zbog masti koji su im glavni sastojak" - ističe Srđan Petković, frizer i make up artist. 

Lepota je dar, ali joj treba i pridoneti, jer - Nema ružnih žena, ima samo onih koje se ne trude dovoljno - rekla je jednom Koko Šanel.

Jelena Jovanović

Pogledajte još