SEĆANJE NE BLEDI: Na današnji dan je rođen Ivo Andrić

Danas obeležavamo 123. godišnjicu rođenja književnika i diplomate Ive Andrića. Jedini naš dobitnik Nobelove nagrade za književnost rođen je u Dolcu pored Travnika 9. oktobra 1892.

Kad je imao dve godine ostao je bez oca, a majka ga je zbog teške materijalne situacije u koju je zapala ostavila na čuvanje i vaspitanje muževljevoj sestri u Višegradu. U Sarajevu je završio Veliku gimnaziju, a studije književnosti započeo u Zagrebu, a potom nastavio u Beču, Krakovu i Gracu, gde je 1924. odbranio doktorsku tezu na temu “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”.

Po izbijanju Prvog svetskog rata uhapšen je kao pripadnik Mlade Bosne. Do 1917. bio je u zatvorima i kućnom pritvoru. Posle završetka rata dolazi u Beograd i zapošljava se kao činovnik u Ministarstvu vera. U Beogradu aktivno učestvuje u književnom životu, druži se Vinaverom, Crnjanskim, Dedincem, a ubrzo otpočinje diplomatsku karijeru. Već 1920. imenovan je za službenika u našem predstavništvu u Vatikanu, a do uzbijanja Drugog svetskog rata radio je u konzulatima Bukureštu, Trstu, Gracu, Marseju, Madridu i Berlinu. U periodu od 1930. do 1933. bio je sekretar stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije u Društvu naroda u Ženevi.

Ceo Drugi svetski rat proveo je u Beogradu u samovoljnoj izolaciji. Nije dozvolio da mu se objavljuju priče i pripovetke dok je zemlja pod okupacijom. U tom ratnom periodu nastala su njegova kapitalna, verovatno i najznačajnija, dela "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika". Dobitnik je mnogih priznanja, od kojih se po značaju i ugledu izdvaja Nobelova nagrada za književnost.

Preminuo je 13. marta 1975. u Beogradu gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Na osnovu piščevog testamenta dodeljuje se “Andrićeva nagrada” za priču ili zbirka napisanih na srpskom jeziku.

Nadlanu / izvor: srpskilegat.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.