TRAGIČNI DOGAĐAJ koji je promenio istoriju Srbije

Osim po rođenju Ive Andrića, današnji dan je značajan za srpsku istoriju i po jednom tragičnom događaju, koji je u velikoj meri odredio tragičnu sudbinu Srbije i Srba u XX veku. Na današnji dan, 9. oktobra 1934. u atentatu u Marseju ubijen je kralj Aleksandar I Karađorđević.

Pošto je brodom pristigao u marsejsku luku, kralj Aleksandar je u društvu domaćina, francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, krenuo u vožnju kako bi se zahvalio velikom broju Francuza koji su izašli na ulice i trgove da ga pozdrave. U 16,20 sati ispred automobila francuske vlade istrčao je atentator Vlado Černozemski koji je ispalio u kralja četiri metka usmrtivši ga na licu mesta, dok je jednim hicem ranio Luja Bartua, koji je iskrvario do smrti na putu za bolnicu.

Iza atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića stajala je ujedinjena mržnja ustaškog pokreta i Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO). Ustaše su za ovaj monstruozan plan imali podršku, kako je ustanovila vladina Komisija za istragu ubistva kralja, fašističke Italije na čelu sa Benitom Musolinijem.

Ubistvom kralja Aleksandra I Karađorđevića uklonjena je sa scene najsnažnija politička figura u regionu, čime su rasplamsane stare ambicije Hrvata, Makedonaca i Albanaca za secesijom delova kraljevine Jugoslavije. Gubitkom sposobnog kralja, jednako uvažavanog u svetu i zemlji, Srbija je bila prepuštena političkim igrama koje su dovele do toga da početak Drugog svetskog rata dočeka nesložna i nespremna.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.