TAJNA ZORANA RADMILOVIĆA: Radovan III otkazan je samo jednom, a ovo je razlog zašto sjajni glumac nije hteo na scenu

Jedna od najznačajnijih predstava Ateljea 212 “Radovan III”, rađena po dramskom tekstu Dušana Kovačevića, imala je 299 izvođenja, od premijere 1974. do poslednjeg izvođenja 9. juna 1985, samo mesec i po pre smrti velikog Zorana Radmilovića.

Samo jednom predstava nije odigrana kad je buila na repertoaru. Razlog za to nije bila bolest glumca, jer su svi članovi anasambla na čelu sa Zokijem Radmilovićem igrali i kad su imali visoku telesnu temperaturu zbog poštovanja publike koja je kupovala ulaznice za Radovana dva-tri meseca unapred. Razlog zašto Zoran radmilović nije hteo da izađe na scenu ateljea 212 otkrio nam je pisac komada Duško Kovačević.

- Pozvao me je Zoran da se nađemo u Srpskoj kafani dva sata pred opočetak predstave. Kad sam stigao, on je već sedeo sa čašom pića - priseća se Duško Kovačević i nastavlja:  - Pitao me je da li ja, kao autior teksta, imam nešto protiv da se predstava te večeri ne odigra.

“Nemam drugi način da se borim za ono što mi pripada. Danas na Zboru radnih ljudi nisam dobio rešenje za stan, iako mi je ono, ti to dobro znaš, obećavano deset godina. Ovo je jedini način da se izborim za ono što mi pripada. Važno mi je samo da me ti podržiš. Za ove ostale me baš briga”, rekao mi je Zoki.

Rekao sam mu da ima moju punu podršku. Nastavili smo da pijemo. Petnaestak minuta u kafanu je ušao Zoran ratković po nalogu upravnice Mire Trailović. Obavestio nas je da je publika u sali i da svi čekaju Zorana. Nismo se pokolebali. Zoran je još dva puta dolazio da moli Zorana da igra predstavu. Nije vredelo. Kad je postalo “vruće”, prebacilio smo se u drugu kafanu u komšiluku u kojoj nas nisu mogli tako lako naći. Zoran je sutradan dobio rešenje o dodeli stana - otkriva naš najbolji dramski pisac.

B.J.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.