DANAS SU POKROVICE: Ovo žene treba da urade ako žele da imaju decu

Praznik je posvećen događaju koji se desio 911. godine. U vreme vizantijskog cara Lava Mudrog bilo je svenoćno bdenije u Bogorodičnoj crkvi Vlaherene u Carigradu. Crkva je bila dupke puna, a četvrtog sata bdenija iznad mase se pojavila Sveta Bogorodica s raskriljenim plaštom, kojim je dala znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u nju i njenog sina. Od tada se ovaj dan proslavlja i u narodu i po crkvenom kalendaru. Mnoge žene poste čitave nedelje pred Pokrovice, odlaze u crkvu da se pričeste i omrse se tek posle liturgije.

U narodu je ovaj praznik prihvaćen kao ženski. Slave ga žene da bi zanele, lakše rađale i podizale decu. Hercegovci za one koji nemaju decu kažu da im se krv ne podudara i zato im savetuju da na Pokrovice odu i mole se Svetoj bogorodici da im pomogne.

U Podrinju pričaju da se na ovaj dan prevrnula skela puna žena koje su rano išle u crkvu. Tuda je prolazio stolar Janko Biljar, skočio u reku i sve žene, jednu po jednu, izvadio i spasio, a među njima i dve trudnice. Kada je poslednju izvadio iz reke, pao je mrtav. Tog trenutka stvorila se Bogorodica i načinila krst u vazduhu. Biljar odmah progleda, pade na kolena i zamoli Majku Božju da njemu i njegovoj ženi podari barem jedno dete. Janko Biljar i njegova žena Vidosava izrodili su posle ovog susreta devetoro dece. Sledećih godina žene su na tom mestu praznovale jutrenje na Pokrovice.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.