SAHRANA MADE IN SERBIA: Ne znate šta su procapi? Vreme je da naučite (VIDEO)

Etnograf iz istočne Srbije Paun Es Durlić zabeležio je sahranu lokalnog šumara Nikole Markovića iz sela Leskovo u Gornjem Peku u blizini Majdanpeka.

- U posmrtnoj povorci sačuvan je arhaičan redosled sakralnih objekata. Na čelo sprovoda je krst, zatim šljva okićena darovima za grobare i druge ljude koji su pomagali pri sahrani. Iza šljive su "procapi", leskovi štapovi raspolućeni pri vrhu i okićeni cvećem koje su učesnici sahrane doneli pokojniku, s molbom da ga on podeli njihovim umrlim rođacima, koji pokojnika željno očekuju na onom svetu, između ostalog i zato što im on donosi darove.

Iza "procapa" idu "suze", novina uvedena poslednjih godina, kao zamena za ranije vence koje je crkva zabranila. Slede muzičari koji sviraju sve vreme dok sprovod prevali put od kuće pokojnika, do seoskog groblja. Muzičari sviraju melodije koje se zovu "kînćiśe đi dor" ("tužne pesme").

Iza muzičara ide pravoslavni sveštenik, za njim vozilo sa telom pokojnika, iza koga ide najbliža rodbina. Rodbini se pridružuju starije žene koje pokojnika tokom celog sprovoda prate pesmom. Ovom pesmom pokojnik se priprema za putivanje na »onaj svet«, objašnjava mu se šta ga sve čeka na tom putu, kuda treba da ide da ne bi zalutao, i ko ga sve od rodbine tamo već čeka - zapisao je etnolog Durlić.

Pogledajte kako izgleda sprovod u istočnoj Srbiji.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.